Krémová polévka z pečené podzimní zeleniny: Předpečení a kvalitní vývar dodá výraznou chuť i krásnou barvu
2. 10. 2023 Vaření
S příchodem podzimu a chladnějších dnů nastává čas na krémové polévky, které nejen zahřejí, ale také dodají potřebné vitaminy pro boj s nachlazením. Polévka z pečené podzimní zeleniny má výraznou chuť podpořenou vývarem rovněž z pečené zeleniny.
Podzimní zelenina na polévku
Zeleninové polévky se dají připravit téměř z jakékoli aktuálně dostupné zeleniny, snad kromě té nepříliš chuťově výrazné, nebo naopak výraznější, jako jsou některé druhy papriky. Ať už jde o čirou zeleninovou nebo vydatnější krémovou polévku, vždy by měl být základem vyvážený zeleninový vývar, který jí dodá sílu a živiny navíc.
Podzimní zelenina je na polévky přímo ideální a na ty předpečené obzvlášť. Díky pečení s trochou oleje se uvolní více chuti a na povrchu lehce zkaramelizuje, což dodá kromě dalšího chuťového rozměru také nepřekonatelné aroma a krásnou barvu. K zelenině typické pro toto období patří veškerá kořenová zelenina, jako celer, petržel, pastinák nebo mrkev, ale také dýně, cibule, pórek, česnek, brambory, batáty či červená řepa.
Z podzimní zeleniny se dají tvořit i jednoduché jednodruhové polévky, ale pro opravdový chuťový zážitek je vždy lepší zeleninu kombinovat.
Mohlo by vás zajímat
Vývar na zeleninové polévky
Kvalitní a silný vývar, a to jak zeleninový, tak masový, by neměl chybět v žádném mrazáku. Dá se použít pro zvýraznění chutí krémových zeleninových polévek a nejrůznějších omáček, ale je také skvělým pomocníkem při nachlazení, kdy dodá potřebné vitaminy a prohřeje organismus.
Zeleninový vývar je tedy výhodné připravit ve větším množství pro vytvoření zásob na pozdější využití. Ten nejlepší je z předem opečené zeleniny, hotový je do hodiny a díky nepříliš dlouhé tepelné úpravě si zachová spoustu živin.
Na zeleninový vývar je ideální použít klasickou kořenovou zeleninu, jako jsou celer (může být i řapíkatý), petržel nebo pastinák a mrkev, dále by v něm neměly chybět cibule, pórek, česnek a ochucovala – sůl, celý pepř, bobkový list a nové koření. Někdo nedá dopustit na přidání rajčete, které dodá vývaru lehce nakyslou chuť a krásnou barvu.
Hotový vývar můžete použít jak na čirou zeleninovou polévku, tak i na zředění krémových polévek. Mnoho lidí zeleninu po vyvaření vyhazuje, což je škoda, zvláště zůstanou-li v ní díky kratšímu varu ještě prospěšné látky. Dá se dále použít například do zeleninových placiček nebo se dá rozmačkat a zamíchat do bramborové kaše.
Recept na vývar z pečené zeleniny
Na přibližně 3 litry vody použijte 1 malý nebo ½ většího celeru, 2 petržele nebo pastináky, 2 mrkve, asi 10 cm pórku, 1 větší cibuli, 4 stroužky česneku, kousek másla nebo olivový olej, 1 lžičku soli, 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření a 10 kuliček pepře.
Jak už bylo zmíněno, o výraznou chuť a krásnou barvu budoucího vývaru se postará předpečení zeleniny, stejně tak se ale zelenina dá opéct na pánvi na másle dozlatova. V obou případech zeleninu očistěte jen tak, abyste se zbavili hlíny a jiných nečistot, část slupky může zůstat, dokonce je přímo žádoucí kvůli zachování živin.
Kořenovou zeleninu nakrájejte na větší, podobně velké kusy, cibuli překrojte i se slupkou napůl, česnek může zůstat celý i se slupkou.
Troubu rozehřejte na 200 °C, zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a po celém povrchu osolte, pokapejte olejem nebo ji poklaďte tenčími plátky másla. Pečte asi 20 minut. Na posledních 5 minut přidejte také koření, aby se rozvinula jeho chuť a vůně.
Předpečenou zeleninu přemístěte do většího hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a nechte při mírné teplotě vařit asi 30 minut. Nakonec stačí vývar scedit, nejlépe přes čisté plátýnko, aby byl dokonale čirý.
Krémová polévka z pečené podzimní zeleniny
Na krémových zeleninových polévkách je skvělé, že do nich můžete zužitkovat veškeré druhy zeleniny z podzimní úrody, ale také pořídit suroviny v jakémkoli obchodě po většinu roku.
V poctivé podzimní polévce by neměly chybět dýně, celer, petržel, mrkev, brambory, cibule a česnek, dá se přidat i červená řepa, u které je však třeba počítat s tím, že polévku obarví. Použít však můžete také kedlubnu, pórek, květák a jiné druhy zeleniny. Poměr zeleniny záleží na individuální chuti, stejně jako výsledná konzistence je otázkou preferencí. Ta se ladí právě přidáním více vývaru. Nakonec se polévka zjemní smetanou, která by měla mít pokojovou teplotu, aby se teplotním šokem nesrazila.
Zeleninu na rozdíl od té na vývar důkladně očistěte a nakrájejte na menší kostky. Rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem, po celém povrchu osolte, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na asi 40 minut (u horkovzdušné trouby na 180 °C). Doba pečení však záleží na velikosti kousků. Během pečení zeleninu párkrát promíchejte, na posledních 15 minut můžete přidat také snítku tymiánu, rozmarýnu nebo jiné oblíbené bylinky.
Upečenou zeleninu přemístěte do vyššího hrnce, přidejte tolik horkého vývaru, aby byla pouze ponořená a rozmixujte tyčovým mixérem. Podle požadované konzistence přidejte další vývar. Zjemněte trochou smetany, pouze krátce provařte a dosolte podle potřeby.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezi nejstarší recepty patří lék na kocovinu. Na čem si pochutnávali naši předci?
Některé z našich oblíbených receptů používají… Číst více
Božská mana! Dokonalá domácí šunka z kolene podle nejmladší vítězky MasterChefa
Když je dobrá šunka, dá se s ní v kuchyni kouzlit… Číst více
Jak udělat šunku bez šunkovaru: Vychytávky na přípravu domácí šunky
Šunku můžeme vyrobit i doma a to z libového masa z kýty, plecka nebo drůbežích prsou. Podmínkou je mít k dispozici šunkovar - a to každý nemá. Jak… Číst více
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Co konzervujeme Konzervujeme nejčastěji maso hovězí, vepřové a zvěřinu, ale lze konzervovat i drůbež. Můžeme sterilovat svalovinu i vnitřnosti, a to… Číst více
Jaké maso je nejlepší na guláš a jak ho chutně připravit. Poradíme i začátečníkům
Kus masa na guláš (např. hovězí kližka, vepřová plec, krůtí stehno, kus zvěřiny) otřeme vlhkým ubrouskem (neomýváme), odblaníme, pokud je to potřeba,… Číst více
Ochutit a namíchat maso na domácí hamburgery není složité. S našimi radami to zvládnete snadno
Maso v celku kupujeme hovězí přední bez kosti a vepřovou plec, a drůbeží stehenní, protože je šťavnatější. Nemusíme dělat burgery jednodruhové, lze… Číst více
Jak připravit panenku? Poradíme vám tipy, jak dosáhnout šťavnaté a zároveň křupavé vepřové panenky
Panenka neboli panenská svíčková je jedním z nejkvalitnějších a nejšťavnatějších vepřových mas. Mezi gurmány je často vyhledávaná hlavně kvůli své… Číst více
Umíte správně rozmrazovat maso? Může to být věda, ale s našimi triky to zvládnete
Pokud se vám podaří sehnat větší množství… Číst více
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu… Číst více
Někdy potřebujeme zbavit vepřový bok kůže. Zvládnou to i začátečníci, pomůže jednoduchý návod
Někdo nechce nebo nemá rád kůži. Připomínáme, že v kůži se nachází přírodní kolagen, který funguje jako výživa pro naše klouby, vazy, vlasy, pleť atd… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Polévka jako součást hlavního chodu i samostatné jídlo: Jaký druh máte nejraději?
Méně známá podzimní kořenová zelenina: Víte, jak využít v kuchyni pastinák?
Jak si poradit, aby byl vývar čirý? Upečte kosti, sbírejte pěnu a ve vývaru rozšlehejte bílek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 18 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pečená červená řepa, jak si ji zamilujete: Dokonale sladká a voňavá zelenina z trouby je jednoduchá na přípravu
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků