Vánoce v době královny Viktorie: Ta měla na talíři pečenou labuť, poddaní hustou kaši a zeleninu, všichni pak speciální vánoční dort
9. 12. 2023 Historie a zajímavosti
Královna Viktorie seděla na britském trůnu dlouhých třiašedesát let a sedm měsíců. Není divu, že po ní byla pojmenována celá epocha, tzv. viktoriánské období. A jak Britové v době její vlády, v druhé polovině 19. století, slavili vánoční svátky?
Léty prověřené tradice
Období všestranného rozmachu ostrovního království za vlády královny Viktorie přineslo na jedné straně větší vzdělanost a prosperitu především střední vrstvě společnosti, na druhé bídu obyčejných dělníků a dětskou práci. Přesto se viktoriánská epocha výrazně zapsala do historie Velké Británie.
Vánoční svátky už tehdy byly symbolem rodinné pospolitosti a hojnosti. Není tajemstvím, že Britové jsou trochu konzervativní, proto nepřekvapí, že navazovali na několika stoletími prověřené vánoční tradice. A některé z nich přetrvaly do dnešních dnů.
Mohlo by vás zajímat
Královna jedla labuť, bohatí hovězí pečeni
Na rozdíl předchozího období, kterému se říkalo georgiánské (více než sto let vládli panovníci jménem Jiří/George s pořadovými čísly od jedné do čtyř), se nepořádaly velké vánoční oslavy a hostiny. Vánoce se staly zcela rodinnou záležitostí.
A co bylo na talíři? O královně Viktorii je známo, že si pochutnávala na pečené labuti. Ta se někdy podávala i v bohatších rodinách, kde bylo zvykem připravovat různé pečeně. Převážně byly z hovězího, skopového a krůtího masa i ze zvěřiny, doplněny bývaly kaštanovou nádivkou. Na severu Anglie například byl nejoblíbenějším vánočním pokrmem kořeněný rostbíf.
Mohlo by vás zajímat
Na ty chudší zbyla husa
Drtivá většina viktoriánských rodin měla ke štědrovečerní večeři pečenou husu. Té ale podle finančních možností předcházely ještě frumenty, jak se říká husté celozrnné kaši ředěné mlékem nebo vývarem. Běžná byla také ústřicová polévka a pečená šunka s nádivkou.
Zelenina v té době byla důležitou součástí jídla bohatých lidí i nižších vrstev. Na vánočním stole se tak jako příloha k pečínce servírovaly brambory, obilné klíčky, zelí, pastinák a mrkev. Podávání nesezónní zeleniny, jako jsou chřest, fazole a rajčata, se pro zámožné rodiny stalo způsobem, jak ukázat, že si mohou dovolit skleník a zahradníky.
Po večeři si pánové dávali sklenku pálenky, dámy zase šálek svařeného vína.
Mohlo by vás zajímat
Dort, který po staletí musí být na stole
Pokud jde o moučníky a dezerty, nechybělo sušené ovoce bohatě obalené v cukru, perník, různé druhy sladkých pudinků a kaštanové pyré. Zajímavostí je tzv. Twelfth Cake. Ten se pekl už ve středověku a původně měl své místo na stole až 5. ledna, tedy dvanáctý den vánočních svátků a v předvečer svátku Tří králů.
Jde o opravdu hutný moučník, do jehož těsta se přidává velké množství sušeného a kompotovaného ovoce, a zdobí ho bílá fondánová poleva. Ta se dnes dekoruje ještě různými stříbrnými jedlými kuličkami nebo jedlou dortovou krajkou.
Recepty na tento dort se různí, záleželo vždy na zvyklostech rodiny i na tom, jaké suroviny byly zrovna doma k dispozici.
Náš tip: Nejen o vánočních svátcích si můžete osladit život lákavým pařížským dortem podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
english-heritage.org.uk: Christmas Dinners Through History
history.co.uk: Seasons Eatings: The History Of Christmas Dinner
historyextra.com: The roasts of Christmas past: 5 festive dinners from British history
kochkulturmuseum.at: Viktorianische Weihnachten
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezi nejstarší recepty patří lék na kocovinu. Na čem si pochutnávali naši předci?
Některé z našich oblíbených receptů používají… Číst více
Božská mana! Dokonalá domácí šunka z kolene podle nejmladší vítězky MasterChefa
Když je dobrá šunka, dá se s ní v kuchyni kouzlit… Číst více
Jak udělat šunku bez šunkovaru: Vychytávky na přípravu domácí šunky
Šunku můžeme vyrobit i doma a to z libového masa z kýty, plecka nebo drůbežích prsou. Podmínkou je mít k dispozici šunkovar - a to každý nemá. Jak… Číst více
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Co konzervujeme Konzervujeme nejčastěji maso hovězí, vepřové a zvěřinu, ale lze konzervovat i drůbež. Můžeme sterilovat svalovinu i vnitřnosti, a to… Číst více
Jaké maso je nejlepší na guláš a jak ho chutně připravit. Poradíme i začátečníkům
Kus masa na guláš (např. hovězí kližka, vepřová plec, krůtí stehno, kus zvěřiny) otřeme vlhkým ubrouskem (neomýváme), odblaníme, pokud je to potřeba,… Číst více
Ochutit a namíchat maso na domácí hamburgery není složité. S našimi radami to zvládnete snadno
Maso v celku kupujeme hovězí přední bez kosti a vepřovou plec, a drůbeží stehenní, protože je šťavnatější. Nemusíme dělat burgery jednodruhové, lze… Číst více
Jak připravit panenku? Poradíme vám tipy, jak dosáhnout šťavnaté a zároveň křupavé vepřové panenky
Panenka neboli panenská svíčková je jedním z nejkvalitnějších a nejšťavnatějších vepřových mas. Mezi gurmány je často vyhledávaná hlavně kvůli své… Číst více
Umíte správně rozmrazovat maso? Může to být věda, ale s našimi triky to zvládnete
Pokud se vám podaří sehnat větší množství… Číst více
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu… Číst více
Někdy potřebujeme zbavit vepřový bok kůže. Zvládnou to i začátečníci, pomůže jednoduchý návod
Někdo nechce nebo nemá rád kůži. Připomínáme, že v kůži se nachází přírodní kolagen, který funguje jako výživa pro naše klouby, vazy, vlasy, pleť atd… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vaječný koňak popíjeli angličtí mniši už ve 13. století. Připravoval se z mléka s rumem a přidávaly se do něj fíky
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 18 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Skotská královna Marie Stuartovna vyžadovala polévku z koroptví a máslové sušenky, sladkosti odkázala lékárníkovi
Jak připravit nejlepší svařené víno? Kromě kvalitního vína nesmí chybět plátek citronu a správná směs voňavého koření