Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
8. 5. 2024 Vaření
Koláčky jsou tradičním českým pečivem, na které je nespočet receptů. Upečte si kynuté Maruščiny koláčky a potěšte sebe i návštěvu. Jsou vynikající a z talíře hned zmizí.
Kynuté koláče
Kynuté koláčky a bábovka jsou snad nejtypičtějšími představiteli dezertů české kuchyně. A z obou je možné připravit nespočet různých variant. Ty tradiční koláčky jsou plněné tvarohem, korunované rumem provoněnými povidly a navrchu ozdobené máslovou drobenkou. Pohrát si ale můžeme s těstem i s náplněmi a drobenkou.
Náplně nemusí být jen tvarohová, povidlová nebo maková, možností je více. I závěrečná drobenka zaslouží pozornost a dá se vylepšit.
Mohlo by vás zajímat
Malé opakování o droždí
- Před použitím droždí zkontrolujeme jeho stav. Čerstvé droždí má tendenci relativně brzy plesnivět.
- Kvalitní čerstvé droždí je typické světle krémovou barvou, snadno se drobí a typicky voní.
- Droždí neboli kvasnice jsou tvořeny kvasinkami, které pro svůj růst a rozmnožování (aby hezky vzešel kvásek) potřebují cukr.
- Droždí může být čerstvé, které skladujeme v lednici při teplotách 1–10 °C.
- Může ale také být sušené. V tom případě platí, že 1 sáček sušeného droždí (7 g) je většinou určen na 500 g mouky (záleží na receptu). V případě tohoto droždí nechystáme kvásek, ale hned ho pojíme s moukou a dalšími ingrediencemi.
- V případě využití čerstvých kvasnic je třeba opatrnost při kontaktu s vyššími teplotami (nad 55 °C). To je třeba pohlídat, když je přidáváme mléko a máslo. Měly by mít vlažnou teplotu. Droždí nemá rádo ani přímý kontakt se solí.
- Kynout pak dáváme na teplé místo, ale opět nesmí být příliš teplé.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Kynuté Maruščiny koláčky
Na zhruba 60 koláčků potřebujete: 600 g polohrubé mouky, 40 g droždí, 1 hrnek mléka (podle potřeby), 4 žloutky, 2 vrchovaté lžíce cukru a 1,5 sklenky oleje (asi 300 ml). Volitelná náplň: tvarohová, maková, ořechová, případně povidla. Dále: drobenka a máslo na pomazání po upečení.
Jak na to? Připravte si vyšší misku, nalijte do ní vlažné mléko, do něj rozdrobte droždí, přidejte trošku cukru a nechte vzejít kvásek.
Troubu předehřejte na 185 °C. Do mísy dejte žloutky, přisypte cukr a žloutky utřete. Přilijte olej, přisypte mouku a nalijte kvásek. Vypracujte hladké těsto. Pak ho překryjte utěrkou a nechte vykynout. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na menší dílky, naplňte je nádivkou, koláče uzavřete a spojem dolů ukládejte je na plech. Do koláčků udělejte shora důlky a posypte je drobenkou. Pod drobenku můžete ještě dát trochu povidel.
Plech vložte do předehřáté trouby a pečte podle velikosti koláčků cca 20 minut. Čas je pouze orientační. Po upečení koláče pokapejte rozpuštěným máslem a okraje máslem potřete.
Náš tip: Upečte si kynuté koláčky podle následujícího videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sladké nebe v hubě: Nejlepší kynuté koláčky, po kterých se jen zapráší!
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 31 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté těsto, droždí, koblihy i celá vejce můžete dát klidně do mrazničky, když dodržíte tento postup a dobu uskladnění
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou