Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třetí řada soutěže Peče celá země přinesla hned několik novinek. Tou nejpodstatnější byla rozhodně ta, že se vítězem poprvé stal muž, navíc v první trojce byli rovnou dva. Jak se změnil život Terezy, Vojtěcha a Romana dva měsíce po skončení populárního pořadu a kam se nyní ubírají jejich pekařské kroky? To všechno Toprecepty.cz zjišťovaly přímo u zdroje, přesněji u zdrojů.

Finálová trojka

Ještě zajímavější, než umístění na „medailových pozicích“ je laťka, kterou finalisté nasadili svými výtvory. Po skončení Peče celá země bylo téměř jasné, že své umění nebudou dále ukazovat jen svým rodinám či přátelům.

Nabízely se tak otázky typu: skončí Vojtěch s medicínou a začne se věnovat cukrařině, otevře si Tereza svou vysněnou kavárnu nebo začne Roman pořádat kurzy pečení? Toprecepty.cz našly odpovědi přímo u trojice finalistů populární televizní show. 

Vojtěch Vrtiška

Jedenadvacetiletý student medicíny hned od začátku soutěže udivoval tím, jak profesionálně jeho výtvory působí. Mnozí jeho soupeři říkali, že „je jinde“. Nakonec z toho bylo zlato, které tak rád používal na svých výrobcích.

Vítězství v soutěži samozřejmě udělalo své. „Byla a stále to je velká změna, která zasáhla do mého časového režimu. K pečení a studiu se přidaly aktivity v podobě vedení kurzů, spolupráce s médii a účinkování na různých kulturních akcích,“ přiznává pro Toprecepty. cz Vojtěch.

Zájem o kurzy, které vede, je enormní a samotného vítěze Peče celá země překvapuje, jak rychle se vyprodávají. Co ale vlastně Vojtěch učí? „Každý kurz má své vlastní téma a od toho se odvíjí, jakou dovednost si z něho účastníci odnesou. Je to spektrum od stavění celého dortu, práce s isomaltem přes kombinaci různých netradičních chutí po širokou paletu textur, krémů, polev a dekorací,“ popisuje Vojtěch a s úsměvem přiznává, že pečení a školu stíhá velice obtížně, ale snaží se ji nezanedbávat.

Na otázku, zda už si vybral, kam povedou jeho profesní kroky, tedy zda zvolí cukrařinu či medicínu, ovšem stále nemá odpověď. „Nejspíš vás zklamu, stále mě baví ten balanc a stále jsem se nerozhodl,“ řekl pro Toprecepty.cz Vojtěch.

Tereza Olbrichtová

Jediná žena ve finále Peče celá země bojovala statečně až do konce. Že nevyhrála, ji tolik netrápilo, protože si chtěla soutěž hlavně užít, načerpat inspiraci pro knihu, kterou chce napsat a ukázat, jak skvěle mohou péct „amatéři“.

Dvojnásobná maminka nepolevila ani po konci televizní show a své snažení přesunula na sociální sítě. „Určitě jsem na nich aktivnější, a to upřímně hlavně proto, že se kolem mě tvoří naprosto nádherná komunita lidí se zájmem o pečení i četbu a mám z toho hroznou radost,“ říká Tereza pro Toprecepty.cz.

Jako největší odměnu za svou práci bere to, když vidí, že někdo podle jejích receptů peče a ještě se mu daří. Zmiňovaná kniha - detektivka k kavárenského prostředí - nyní upozadila i další velký sen Terezy, což je vlastní cukrárna v Plzni.

Ve městě, jehož je patriotem, je ovšem slavná už nyní. Lidé mě poznávají častěji, než bych čekala a musím přiznat, že je to hrozně hezký pocit. Moc ráda si s každým popovídám jak o Peče celá země, tak o čemkoli, co je zajímá,“ popisuje Tereza.

Ta, společně s Vojtěchem a Martinem (další účastník Peče celá země - pozn.red.), rozjela na Instagramu „projekt“ Sladká trojka. Zde zadávají sledujícím i sami sobě úkoly na pečení.

„Máme s tím velké plány (smích). Pokud to bude lidi bavit, určitě v tom jen tak neustaneme, nápadů na výzvy máme plný šuplík a podle prvních ohlasů se zdá, že je třeba použijeme všechny,“ doufá Tereza. „Jen co bude trošku času, rádi bychom natočili i společná videa a třeba se někdy potkali s fanoušky i naživo,“ plánuje.

Roman Klumpar

Svým způsobem se Roman stal také vítězem. Několikrát to už vypadalo, že se bude muset se soutěží rozloučit, sám nebyl se svým výkonem spokojen, ale nakonec to „ustál“.

Po řadě skvělých výkonů se tak dokázal probojovat až do závěrečného souboje o titul Mistr pekař. „Finále pro mě bylo zásadní hlavně v tom, že jsem tam mohl být. Být tam s rodinou, s Terkou, Vojtou a se všemi ostatními,“ vzpomíná Roman pro Toprecepty.cz.

Velkou zkušeností a poučením pro mě bylo, že i když se nedaří a mně se opravdu nedařilo, tak se vlastně nic zásadního nestane,“ dodává. V soukromém životě byl prý na sebe až přespříliš náročný, co se týče pekařiny a cukrařiny a po této zkušenosti už to vidí jinak. „Po odvysílání soutěže se na mě obrací stále více lidí, kteří chtějí moje výrobky, což mě velmi těší,“ říká Roman.

Své umění se naučil prezentovat i veřejně, s čímž měl údajně v minulosti problém. „Nicméně v dnešní době je nutné se věnovat sebeprezentaci, pokud chce člověk být otevřený více příležitostem,“ uvědomuje si táta dvou dětí. 

Instagram si prý zakládal hlavně kvůli soutěži a bral to jako nutné „zlo“. „Dokonce mi účet zakládala moje dcerka. Celkem mě to ale nakonec chytlo a jistou míru realizace v tom vidím. Dostávám spoustu krásných zpráv od mých sledujících. Je v tom spousta energie a baví mě to,“ přiznává Roman.

Za sebou má i první cukrářský kurz ve své režii. „Umožnila mi to moje dlouholetá kamarádka, která nám poskytla prostor, pozvala si své kolegyně, nakoupila, uklidila, navařila a hlavně vymyslela téma - odpalované těsto,“ sdělil Roman webu Toprecepty.cz.

„Za šest hodin jsme zvládli upéct šest druhů moučníků, spořádat gulášek s domácím kváskovým chlebem, popít dobré vínko a probrat vše, co se dalo,“ popisuje vydařenou akci. „Pro mě to byla ohromná zkušenost a myslím si, že jsme si to opravdu užili. Už mám v plánu další kurz na téma kynuté těsto,“ dodává.

Jak bude pokračovat jeho cukrářská cesta, je zatím ve hvězdách, ale sám Roman by představu měl. „No, předpokládám, že si mě najde nějaký šikovný sponzor a pomůže mi otevřít vlastní pekárničku (smích). A když ne, tak budu pekařit a cukrařit u sebe doma, péct pro přátele, moji rodinu a příležitostně třeba jen pro dobrou náladu,“ říká finalista třetí řady Peče celá země.

Na cestu finalistů soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Finalisté Peče celá země

Ukázat 19 fotografií

Náš tip: Každý dobrý cukrář zvládne Schwarzwaldský dort, podle našeho video receptu to dokážete i vy:

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli