Pesto presto! Jak vyrobit levnou českou verzi slavné italské speciality, kterou si zamilujete?
26. 10. 2020 Vaření
Stejně jako si my neumíme představit kuchyňské zásoby bez kečupu, Italové to mají podobně s pestem. Tahle omáčka, která jako omáčka ani nevypadá, totiž působí jako téměř univerzální dochucovadlo. A navíc si ji snadno dokážete vyrobit sami, poradíme vám, jak na to!
Kde se vzalo…
Původ bylinkové dobroty s výrazným aroma i chutí je z oblasti Ligurie v severní Itálii a celým názvem se omáčka nebo spíše pasta jmenuje pesto alla genovese podle italského města Janov (Genova). Název slova pesto je odvozen z italského „pestare“, jež znamená rozmačkat, rozdrtit nebo roztlouct. Tradičně se totiž při přípravě pesta drtila v hmoždíři bazalka s piniovými oříšky, olivovým olejem, solí, parmazánem a česnekem.
Jak je vyrobit?
Právě, že neskutečně snadno. Na základní verzi stačí otrhat čerstvé lístky bazalky a vložit je do mixéru spolu s olivovým olejem, solí, parmazánem, česnekem a oříšky. Ty mohou být klidné jiné než piniové, zajímavě chutná pesto s pistáciemi, ale výborné je třeba i s vlašáky, kešu oříšky nebo slunečnicovými semínky. Místo bazalky můžete použít lístky čerstvého koriandru nebo hladkolisté petrželky, případně také nakládaná sušená rajčata a dokonce i nať mrkve. A to je právě levná česká verze.
Jak na mrkvové pesto: Otrhanou, omytou a osušenou hrst mrkvové natě rozmixujte se slunečnicovými semínky, olejem, solí a jedním stroužkem česnekem. Můžete přidat parmazán a špetku bílého pepře.
Kam s ním?
Pesto se dá využít v mnoha slaných jídlech, od předkrmů přes polévky až třeba jako příloha k sýrům a ovoci na závěr menu. Klasické je spojení uvařených těstovin s pestem a sýrem, případně ještě s nadrobno nakrájenou dokřupava opečenou slaninou. To je nejjednodušší verze a zvládne ji i kuchař amatér.
Z polévky do polévky
Vynikající je v italské zeleninové minestrone, ale třeba mrkvové pesto vtipně dochutí právě mrkvovou polévku, koriandrové použijte na dýňový krém. Pokaždé stačí jen malá lžička na talíř hotové polévky, případně podávejte pesto zvlášť v misce a každý si dá, kolik chce.
Na brambory
Ano, zní to možná zvláštně, ale funguje to parádně. Petrželové i koriandrové pesto si vařenými i pečenými bramborami fantasticky rozumí.
Na start aneb Lahodné předkrmy
Pesto z bazalky a parmazánu je samo o sobě tak dobré, že je stačí namazat na opečený plátek bagety a máte rázem delikátní první chod. Petrželové pesto se zase hodí na míchaná vejce nebo volské oko, to koriandrové vylepší uzeného lososa.
Na maso i do něj
Nejlepší je s drůbežím, rybami nebo s vepřovou panenkou. Zkuste třeba pestem naplnit kuřecí prsa a pak je upéct, nebo dejte trochu pesta na opečenou rybu, případně je použijte jako základ do nadívané panenky. Pestem můžete ochutit i velikonoční nádivku, v takovém případě je ale připravte z medvědího česneku. Jak vidíte, možností je mnoho. Tak s chutí do toho!
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 18 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30