Vlašské na mozek, mandle pro větší prsa: Druhy ořechů podle jejich zdravotních benefitů
27. 11. 2020 Životní styl
Že oříšky jsou syté a plné zdravých tuků, tedy nezbytné pro zdravý jídelníček, to ví asi každý. Ale máme jich dnes k mání tolik různých druhů! Vlašské, lískové, mandle, kešu, para... Ztrácíte se v tom? Nevadí! S naším malým průvodcem se v různých typech oříšků a jejich přínosech pro lidský organismus brzy vyznáte lépe než veverka!
Vlašské ořechy
Ne nadarmo připomínají jádra vlašských ořechů svým tvarem a strukturou lidský mozek. Obsahují totiž vitamíny skupiny B a omega 3 kyseliny. To jsou důležité živiny, které náš mozek "krmí" a přispívají k jeho správné a zdravé dlouholeté funkčnosti, a zároveň jsou dobré i pro srdce. Kromě toho ve vlašácích najdeme i řadu minerálů, především vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek a selen. Hrst vlašských ořechů denně pomůže snižít špatný cholesterol i riziko vysokého krevního tlaku a poslouží i jako svačina, které dodá energii na několik hodin.
Mandle
I mandle působí na lidské tělo blahodárně. Jsou například jednou z potravin, které se doporučují ženám konzumovat pro plnější a větší poprsí. Obsahují totiž izoflavony, které jsou podobné estrogenu. Zároveň je v nich mnoho vitamínu E, který je jedním z nejdůležitějších antioxidantů, jejich dlouhodobá konzumace tedy pomáhá zpomalovat proces stárnutí a může působit i jako prevence rakoviny. Tip: Mějte na paměti, že nejvíce antioxidantů obsahuje slupka mandlí, proto si je dopřávejte v neloupané formě.
Mohlo by vás zajímat
Lískové ořechy
Lískové oříšky jsou pro náš organismus nejlépe stravitelné. 50 gramů lískáčů poskytne dostatek energie na celou hodinu tělesné aktivitu typu rychlá chůze nebo jízda na kole, proto jsou oblíbenou cestovní svačinkou sportovců. Obsahují vitamíny B1 a B6, z minerálů pak nejvýrazněji vápník, hořčík, fosfor a mangan. Podle některých výzkumů pravidelná konzumace lískových ořechů pomáhá předcházet vzniku ledvinových kamenů.
Para ořechy
S žádnými oříšky byste to neměli přehánět, protože obsahují hodně tuků a mají i mnoho kalorií. Konkrétně u para ořechů je to ale ještě speciálnější - bohatě totiž stačí jeden denně. Proč? Je to kvůli vysokému obsahu selenu. Jeden velký či dva menší para ořechy obsahují celou doporučenou denní dávku tohoto stopového prvku. Pokud byste jich delší dobu konzumovali víc, mohlo by to pro vás být i nebezpečné. Kromě selenu jsou para ořechy nebo-li ořechy brazilské bohaté také na měď, hořčík, fosfor, zinek, mangan a vitamíny E a B1.
Mohlo by vás zajímat
Kešu ořechy
Z Brazílie původně pochází i kešu ořechy. Mají specifickou, mírně nasládlou chuť i zakroucený tvar připomínající ledvinu, což není náhoda - jsou to totiž plody stromu jménem ledvinovník západní. Vynikající jsou pražené a solené, ale i obyčejné přírodní. Podle několika studií dokáží působit jako prevence rakoviny trávícího traktu a pomáhají předcházet vzniku žlučových kamenů. Kešu oříšky jsou bohaté na vitamíny B3, B5 a hlavně B7 - biotin, který podporuje růst pevných a zdravých vlasů a nehtů. Najdeme v nich také mnoho draslíku, fosforu a hořčíku.
Pistáciové oříšky
Pistáciové oříšky jsou ze všech druhů tím možná nejdelikátnějším. I když jejich konzumace většinou vyžaduje vyloupat si jádra z naprasklých skořápek, ta námaha za to stojí. Pistácie se ale dají konzumovat i syrové a v tom případě platí, že čím zelenější, tím čerstvější. Pistáciové oříšky obsahují množství minerálů jako třeba draslík, vápník či zinek, dále vitamíny A, B a E, všechny esenciální aminokyseliny, mnoho bílkovin a především hodně mědi, která je nezbytná pro správný růst kostí a tvorbu červených krvinek.
Mohlo by vás zajímat
Divoká karta: Arašídy
Ačkoliv arašídy většinou v obchodech najdeme ve stojanech s ořechy a ostatně - ono se jim někdy i říká burské oříšky - ořechy to vůbec nejsou. Plody podzemnice olejné jsou ve skutečnosti luštěninou. Podobně jako ořechy jsou ale buráky bohaté na zdravé tuky, takže pomáhají s cholesterolem, zároveň se ovšem také jedná o silné alergeny. Je v nich hodně bílkovin, vitamíny B a E, z prospěšných látek ale dominuje především hořčík.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak zpracovat vlašské ořechy. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a podporují funkci mozku
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 31 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
24. 4. 2022 14:04