Den čokoládového soufflé
Národní den
Když se řekne čokoládové soufflé, každý z nás si při pomyšlení na tento nadýchaný moučník vybaví, jak z něj po rozkrojení lžičkou pomalu vytéká horká čokoládová “láva”. Připravte si třeba zrovna v den čokoládového soufflé, který připadá na 28. února, dezert podle jednoho z našich receptů.
První recept na soufflé pochází již z počátku 19. století, kdy jej připravil francouzský šéfkuchař. Logicky nás tedy napadne, že název “soufflé” pochází z francouzského slova souffler, které se dá přeložit jako nadýchaný, nafouklý nebo lehký. Za tolik příznačnou lehkost suflé může pořádné množství vyšlehaného sněhu z bílků, které se do čokoládové směsi lehce vmíchá až těsně před pečením. Kromě něj do těsta patří také rozehřátá vysokoprocentní čokoláda, žloutky, cukr a hladká mouka. Soufflé pečeme v jednoporcových mističkách, které musejí být důkladně vymazané tukem a vysypané moukou (nebo třeba kokosem). Důležité je správně odhadnout délku doby pečení, soufflé by správně mělo být uvnitř částečně tekuté. Po upečení je jen na vás, jestli soufflé z formiček vyklopíte, nebo ho budete servírovat jen lehce pocukrované, nebo polité lahodnou čokoládovou ganache, připravenou podle tohoto receptu:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Další varianty soufflé
Soufflé ale nemusí být jen sladké. Také jeho slané varianty jsou velmi oblíbené. Pokud nepatříte mezi milovníky čokolády, zkuste si doma připravit nadýchané kopřivové soufflé, dozlatova vypečené sýrové suflé, nebo třeba ricottové soufflé s parmezánem a bylinkami. Tak co, na které z nich máte chuť? S našimi recepty na jejich přípravě není nic složitého.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den čokoládového soufflé?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 21 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní