Svíčková s karamelem
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je po mé babičce. Každý, kdo tuto svíčkovou ochutnal, vylizoval talíř :-)
Přítel už si ani nedává svíčkovou své maminky. Prý není taková jako ta, kterou vařím já, zkuste ji.
P.S.: Omlouvám se za krkolomný popis postupu. Píši recept poprvé po paměti :-)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 7. 2019 17:15
Nejak mě tam chybí koření . To fakt nedáváte?
22. 12. 2018 19:38
Karamel ve svíčkové, to je jako chmel v pivu. Přidává omáčce takovou téměř neidentifikovatelnou, jemnou hořkost a obzvlášť u zvěřiny to je další chuťový schod vzhůru k žaludečnímu orgasmíčku. Bez tohoto by naše babičky a maminky považovaly svíčkovou za nedodělanou. Zdraví Méďa Béďa.
19. 2. 2011 21:55
Danko děkuji, já zase vyzkouším Tvůj lák ať chutná
19. 2. 2011 20:07
Svíčkovou dělám nejenom s karamelem ale i hořčicí. Ve výpeku osmáhnu zeleninu z láku, koření, cukr a když cukr zkaramelizuje tak i lžíci plnotučné hořčice. Místo Halali dávám čerstvou kořenovou zeleninu - mrkev, petržel, celer. Maso i zeleninu nakládám do podobného láku jak je Halali - a postup ten stejný.
Lák = 1 l vody
• 1 dcl octa
• 5 bobkových listů
• 5 kuliček pepře
• 5 kuliček nového koření
• 3 hřebíčky
Zuzanko, tvůj recept si zakládám do oblíbených a příště vyzkouším. Místo láku dám Halali a jak píše Eliza, přidám ještě i mrkev a celer.
Lák = 1 l vody
• 1 dcl octa
• 5 bobkových listů
• 5 kuliček pepře
• 5 kuliček nového koření
• 3 hřebíčky
Zuzanko, tvůj recept si zakládám do oblíbených a příště vyzkouším. Místo láku dám Halali a jak píše Eliza, přidám ještě i mrkev a celer.
15. 2. 2011 10:44
Elizko děkuji za krásné fotečky a úžasný komentář! Mám obrovskou radost, že Vám chutnalo na tuhle svíčkovou se vždy těší každý
14. 2. 2011 21:44
Tahle svíčková je opravdu vynikající a karamel výborně doladí kyselost Halali a ta barva - také jeho práce!! - I když přidala jsem jednu nastrouhanou mrkev a kousek celeru - síla zvyku...
Měla jsem nějaký čas recept vytištěný a přimagnetovaný na ledničce a rodina mi podle názvu zakazovala ho realizovat...jakože... "s karamelem, fuj...to bude sladký..."
Kdybys je, Zuzanko, dneska viděla, ty boule za ušima (karamel jsem nejdřív zatajila, ale pak uviděli kastrůlek a bylo po tajemství a museli chtě nechtě uznat, že je to perfektní vychytávka a já myslím, že pokud na svíčkovou použiju Halali, karamel už přidám pokaždé.
Poslala jsem obrázky, takže ještě dlužím poděkování a velký bod!
Měla jsem nějaký čas recept vytištěný a přimagnetovaný na ledničce a rodina mi podle názvu zakazovala ho realizovat...jakože... "s karamelem, fuj...to bude sladký..."
Kdybys je, Zuzanko, dneska viděla, ty boule za ušima (karamel jsem nejdřív zatajila, ale pak uviděli kastrůlek a bylo po tajemství a museli chtě nechtě uznat, že je to perfektní vychytávka a já myslím, že pokud na svíčkovou použiju Halali, karamel už přidám pokaždé.
Poslala jsem obrázky, takže ještě dlužím poděkování a velký bod!
14. 2. 2011 20:19
Jejda to jsou zase tady dobroty
7. 1. 2011 18:05
u nás je třeba svíčková na smetaně taky ze zadního ale zeleninka tam musí být pěkně pasírovaná a karemel je snad samozřejmost a je asi pravda že mistr by to taky pojmenoval maso na zelenině
7. 1. 2011 15:53
Také občas dělávám s Halali,ale karamel zkusím také+11
7. 1. 2011 11:46
Bodík přiletěl
7. 1. 2011 11:45
U svíčkové dávám přednost zelenince s citronem pěkně restované na slanině a na másle,ale karamel určitě vyzkouším,to mě teda nenapadlo.A protože jsem dostala kýtu z daňka, bude to brzy
7. 1. 2011 11:23
svíčkovou jsem ještě nikdy nedělala :) jsem začínající kuchařinka, ale přítel ji má moc rád, tak zkusím a snad se povede :) dávám +
7. 1. 2011 08:08
Zni to vazne dobre, manzel svickovou moc rad. Zatim posilam 7. bodik.
7. 1. 2011 07:48
Karamel dávám do rajské omáčky, do svíčkové jsem nikdy nezkoušela. Až budu dělat vyzkouším i když Halali nepoužívám, jen kořenovou zeleninu a koření.
7. 1. 2011 02:21
Ano,svíčková s karamelem je o třídu výš.Také to takto občas dělám,ale přiznám se,ne pokaždé,ale pokud chci něco slavnostnějšího,dám si tu práci.A i když Halali nepoužívám,neodsuzuji ho.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 5 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 8 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Právě bylo uvařeno:
Dýňová polévka se zázvorem a kari
Akninah uvařila před 24 minutami
Zapečené kotlety se smetanou
petula177 uvařila před 54 minutami
Kuřecí s chřestem na cidru
Fitulka uvařila před 1 hodinou
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
Pajaja uvařila před 1 hodinou
Hraběnčiny výborné řezy
Fitulka uvařila před 1 hodinou
Vepřové nudličky na hořčici
Adena uvařila před 1 hodinou
Slaný koláč
Fijolkauwu uvařil před 1 hodinou
Francouzský hruškový koláč
Viera19@seznam.cz uvařil před 1 hodinou
Vepřová kýta na hořčici ve smetanové omáčce se zeleným pepřem
LukyRi uvařila před 2 hodinami
Timovo utopenci
flanti uvařil před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: svíčková na smetaně s karamelem tmavá svíčková jak udělat karamel na svíčkovou karamel na svíčkovou svickova omacka s karamelem svíčková z halali svíčková vynikající svíčková svíčková na smetaně recept s karamelem svíčková z danka lák na svíčkovou karamel pod svíčkovou jak udělat tmavou svíčkovou karamel do svíčkové omáčky svíčková tmavá svíčková na smetaně karamel tmavá svíčková na smetaně karamel do omacky petr havlíček a nejlepší jeho recepty vynikající svíčkova omáčka
Suroviny: hovězí zadní, špek, halali, smetana, šlehačka, mouka hladká, cukr
Svíčková s karamelem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ym5E
22 názorů