Dušený špenát od kocoura, špenát tak trochu jinak
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Energie | 692 kJ / 165 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,76 g |
Tuky | 0,41 g |
Vláknina | 8,59 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 92 mg |
Sůl | 0,20 g |
Sacharidy | 32,55 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Špenát se dá připravit na tisíc způsobů, i dušený špenát jako pokrm existuje v mnoha a mnoha různých variacích. Tento recept je můj originální výmysl (ačkoli se klidně může stát, že už ho vymyslel – nebo vymyslí někdo jiný, je totiž jednoduchý a založený na základních ingrediencích české kuchyně).
Zatímco klasicky je základem špenátu osmažená cibulka, v tomto receptu k cibulce hned na začátku přidávám mrkev a brambory. Ta mrkev, která dá oleji přitažlivě zlatou barvu, je ostatně můj běžně užívaný fígl, který možná znáte už z čočkové polévky od kocoura: https://www.toprecepty.cz/recept/55138-cockova-pol....
Cibule, mrkev i brambory - všechny tři základní ingredience mají mírně nasládlou chuť a špenát zjemní. Zjemnit ho může i smetana, kterou lze přidat na konci vaření (ale není to podmínkou).
Špenát a česnek – nerozlučná dvojka
Je tisíc způsobů přípravy špenátu a také tisíc důvodů, proč ho jíst. Nejenže je to lahodná pochoutka krásné zelené barvy. Je to také významný zdroj železa (Pepek námořník by mohl povídat) a dalších významných minerálních látek i vitamínů. Nejenže má celkově posilující účinky, ale dokonce pomáhá i pro zklidnění podrážděných nervů. Více o špenátu tady: http://ukocouradoma.cz/spenat/
Špenát se skvěle doplňuje s česnekem, nejenom chuťově, ale i obsahem a účinky. I česnek posiluje, povzbuzuje činnost imunitního systému a navíc má i výrazné antivirové a antiseptické účinky. Ne náhodou se řadí mezi tu nejvýznamnější přírodní medicínu a označuje také jako přírodní antibiotikum. Dokonce má podporovat i vylučování testosteronu, takž působí i jako afrodiziakum. Kdo by to do česneku řekl? Více o česneku tady: https://www.slimming.cz/cesnek-zdravi-a-ucinky/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 4. 2018 13:23
Eja57: Vejce by šlo. Taky ta zmíněná smetana nebo třeba kozí sýr. Ty špenátové listy u nás raději meleme, ale každý to rád jinak. Díky za komentář.
25. 4. 2018 12:59
Se mi to asi líbí....do základu jen na chvíli špenátové listy a navrch do talíře ztracené vajco
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 6 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 6 hodinami
Křenový dip
Přidáno 2. 6. 2024 12:30
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaný piškotový korpus
MgrZao uvařila před 33 minutami
Konfitovaný bůček
tara23 uvařila před 35 minutami
Jednoduché vynikající langoše
jankohrasko uvařila před 46 minutami
Karamelový krém se zázvorem
jankohrasko uvařil před 48 minutami
Holandské řízky
Adrissa uvařila před 1 hodinou
Tatranské kotlety
kimlo uvařila před 1 hodinou
Zasmažená pórková polévka
Janet.P uvařila před 2 hodinami
Vídeňské brambory
betkav uvařila před 2 hodinami
Srbské rizoto z mletého masa
Ana_Kreb uvařila před 2 hodinami
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Simooor uvařila před 2 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: dušený mražený špenát dušený špenát dušený špenát bez mouky dušený špenát recept špenát recept dusene spenatove listy se smetanou dušený špenát top recepty špenát z mraženych spenatovych listů špenát top recepty recept na duseny špenát špenát protlak nebo list dušený špenát z z čerstvého zelí recept spenat jinak spenatove listy duseme základ pod dušený spenat duseny spenat s hraskem jak pripravit duseny špenátem jak zjemnit špenát mražený spenát dušený dušený špenát se smetanou mrazeny
Suroviny: špenátové listy, česnek, mrkev, brambory, olej, pepř, voda
Dušený špenát od kocoura, špenát tak trochu jinak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kn0Y
2 názory