Valašská kyselice
Kysané zelí je oblíbenou potravinou a zelných receptů je opravdu mnoho. Pravá a tradiční valašská kyselica je ale jenom jedna. Připravte si tuto polévku podle originálního a ověřeného receptu a získáte smetanovou pochoutku s jemně nakyslou chutí.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 1 306 kJ / 312 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,15 g |
Tuky | 2,29 g |
Vláknina | 15,33 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 2,81 g |
Sůl | 7,00 g |
Sacharidy | 54,08 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 12. 2023 09:11
No nevím, jestli je úplně vhodné vařit brambory spolu s kysaným zelím. To bych taky mohl vařit polívku i týden a s bramborem bych rozbil okno. Dávám brambory vařit zvlášť.
2. 5. 2022 18:12
Foto nemám,, ale dneska bylo uvareno a je vynikající přidávám bodík
6. 11. 2021 15:00
nansy: Každý rok si v Luhačovicích dávám celý týden valašskou kyselici. Vždy je tam klobása a hřiby, nikdy jsem v ní nepotkala máslo ani vajíčko. Je to moje nejoblíbenější polévka, dávám si ji všude, kde ji mají a máslo ani vajíčko nebyly nikdy nikde.
18. 9. 2021 15:13
Také jsem uvařila brambory zvlášť a zelí ještě pokrájela,přidala trošku třtinového cukru. Luxusní polévka. Díky
11. 4. 2020 12:18
Dobrá polévka. Jen brambory jsem pro sichr uvařila zvlášť.
Děkuji za recept
Děkuji za recept
10. 3. 2019 14:26
vosje: Valasska kyselice je urcite bez kvasku, ale pak existuje polevka zvana "Kyselo" a ta je s pridanim chleboveho kvasku - treba Podkrkonosske kyselo atd.
10. 3. 2019 11:41
Jídlo je to dobré, ale valašská kyselica to není, do té se dává chlebový kvásek. Hledala jsem ji, protože mi táta už nestihl před smrtí předat recept, ale jsem zklamaná, protože to má s tím společný jen název.
30. 12. 2018 13:54
výborná,jen jsem místo klobásy dala uzené a trochu sušených hříbků. Polévka nemá chybu
8. 1. 2018 19:16
Aspen: vodu tam dejte kousek nad zelí!!! Zásmažka se nedává do kyselice. Proto ta mouka roškvrdlaná ve vodě (ve vodě z té vařené kyselice!)
POZOR brambory vařte zvlášť, jelikož můžou ztvrdnout z kyselé vody od zelí
POZOR brambory vařte zvlášť, jelikož můžou ztvrdnout z kyselé vody od zelí
4. 11. 2017 13:09
Jsem asi debil????????v jak velkém hrnci vaříte? Mám ji úplně vodovou ????pokazim to zasmažkou??
16. 7. 2017 12:11
polévka je velmi dobrá,jen místo kysaného zelí sem použila sterilované....syn mi to kyselé nechce jíst a super,povedlo se
27. 6. 2016 17:24
leah: Přesně tak.Na Valašsku se nedává žádá klobása,ale hřiby a nakonec rozkvedlané vejce a nahoru kousek másla.
25. 2. 2015 19:09
Dnes jsem vařila tuto polévku,je výborná.Jen jsem vařila zelí s kořením v jednom hrnci a restovanou cibulku brambory a uzené žebírko v druhém hrnci,pak jsem zelí přendala i s vývarem do hrnce s žebírkem a zahustila a dochutila dle návodu.
9. 9. 2014 11:29
Je výborná,taky ji dělavam
4. 9. 2014 13:49
Baby netreba davat cukr staci kdyz poradne oplachnete kysele zeli :)
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 17 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 19 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 22 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí čína
Zetkova uvařila před 5 minutami
Kynutý tvarohový závin
MarieP uvařila před 9 minutami
Plněné papriky z tlakáče
zahla uvařila před 14 minutami
Tvarohové knedlíky s meruňkami
Carolka409 uvařila před 18 minutami
Rebarborový koláč
EvkaHavlikova uvařila před 32 minutami
Filé z tresky zapečené v omeletě s pažitkou
kraloja uvařila před 33 minutami
Ovocné tvarohové knedlíky
Babyno uvařil před 1 hodinou
Vepřové na kmíně
Kava 2 uvařila před 1 hodinou
Drožďové knedlíčky
Hanka68 uvařila před 1 hodinou
Francouzská cibulačka
IvanDunda uvařila před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
Zelňačka na Hrad? Eva Pavlová prozradila recept na oblíbenou polévku generála Pavla. Nechybí v ní slanina, houby ani švestky
Jak uvařit pravou kyselici? Hustá polévka plná zelí, brambor a voňavé klobásky v tomto zimním počasí zasytí a zahřeje
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
Další recepty
Tématické fráze: kyselice polévky recepty kyselice kyselice recept recept na valašskou kyselicu kyselica s klobásou kyselice s klobásou kyselica kyselice recepty polévka kyselica s klobásou - recept recept na kyselicu polevka kyselice recept na valašskou kyselici recept kyselice polévka kyselica domácí kyselice valaska kyselice recept na kyselici kyselica recept valašská zelňačka valašská zelňačka
Suroviny: zelí kysané, brambory, klobása, smetana ke šlehání, mouka hladká, sůl, pepř mletý, majoránka, kmín celý, koření nové koření, bobkový list
Valašská kyselice
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MQAQ
36 názorů