Bělohradské kyselo slavnostní
V Podkrkonoší se kyselo vařilo po celý rok. Někde se brambory vařily zvlášť ve slupce, jinde se přidávala smetana, nebo houby v soli místo sušených. Základ byl vždycky žitný kvásek a výsledkem syté, plnohodnotné a velmi chutné jídlo.
Suroviny pro 8 porcí
8 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 12 607 kJ / 3 013 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 130,96 g |
Tuky | 163,92 g |
Vláknina | 26,35 g |
Cholesterol | 2,85 g |
Sodík | 1,18 g |
Sůl | 2,10 g |
Sacharidy | 242,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kyselo vařila moje babička. Bylo po dovaření ve velkém hliněném hrnci na kraji plotny kamen. Vedle hrnce stál malý kastrůlek se škvařeným máslem. Každý si nabíral podle hladu a chuti, dokud bylo co. Kyselo bylo odležením v teple čím dál lepší.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 1. 2024 10:35
18. 1. 2024 09:59
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 22 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Právě bylo uvařeno:
Šunkofleky
Grecmanova uvařila před 5 hodinami
Šlehačková bublanina
Beruna uvařila před 9 hodinami
Meruňková marmeláda
LucietaTom uvařila před 10 hodinami
Kosmatice v banánovém těstíčku
Kava 2 uvařila před 10 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Alena Cerna uvařila před 10 hodinami
Topinky s pikantní kuřecí směsí
KatkaCechova uvařila před 10 hodinami
Vepřová plec na hořčici
barypb uvařil před 11 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
IvanKoz uvařila před 12 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
kristeena uvařila před 13 hodinami
Kopřivový sirup
Hranolka12 uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Jakého pečete beránka? Dáváte přednost piškotovému nebo třenému těstu? Upéct jej můžete i bez formy
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Další recepty
Suroviny: kvas žitný, kvásek, houby sušené, voda, voda, sůl, kmín drcený, pepř mletý, brambory, máslo, cibule, vejce, petržel
Bělohradské kyselo slavnostní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRrPN
2 názory