Oregano čili dobromysl známe z jihoevropské, mexické i české kuchyně. Voní podobně jako majoránka a stejně tak se používá
Dobromysl, příjemně voňavá a oblíbená bylinka, se v zemích kolem Středozemního moře, ve Španělsku a v Mexiku, nazývá oregano (origano). Pro jídla, která se připravují v těchto krajích, je typická.
Dobromysl je trvalka, která tvoří keříčky. U nás roste planě na pasekách nebo slunných stráních a připomíná velkou mateřídoušku. Lze ji pěstovat i na skalce. Jako medonosná bylina bývá v době květu intenzivně obletovaná včelami.
Jak se dobromysl sbírá a konzervuje
Kvete od července, její listnatá nedřevnatá nať se sbírá na počátku květu, kdy má nejvíce silic. Sušíme ji buď řídce rozloženou, nebo v malých svazcích zavěšených ve stínu. Suchou nať odrhneme a uskladníme v těsnících obalech v temnu a suchu.
Jaké je použití v kuchyni
Jako koření se oregano, podobně jako majoránka, hodí do tučnějších jídel, do sekaného masa, do gulášů, ke skopovému masu, rybám, k dušené i zapékané zelenině. Ve středomoří se dává hlavně na pizzu, v mexické kuchyni je nezbytnou součástí chilli noc carne.
Jaké jsou léčivé účinky
Dobromysl obsahuje silici, třísloviny a hořčiny. Pomáhá vykašlávat, je žlučopudná, má protikřečové účinky, uklidňuje nervy (odtud její český název), podporuje chuť k jídlu. Čaj z dobromysli pomáhá při nachlazení.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 3 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 3 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 21 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 23 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně sbírat a sušit kuchyňské bylinky. Jejich využití je všestranné
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Komentáře