Jak sušit ořechy při vlhkém a deštivém počasí? Poradíme, jak je ochránit, aby se nekazily a dlouho vydržely
Vlašské ořechy jsou cennou a chutnou surovinou pro kuchyňské zpracování. Konzumujeme je zasyrova nebo po tepelné úpravě. Jsou výživné a hodnotné pro zdraví. To vše za předpokladu, že jsou dobře usušené. Ořechy, které napadne plíseň, se ke konzumaci vůbec nehodí.
Plíseň se může objevit uvnitř kolem jádra vlašských ořechů, zvenku přitom nemusí být nic závadného poznat. Abychom plesnivění předešli, musíme ořechy důkladně prosušit. Jak na to, popisuje náš další článek:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sušit ořechy při vlhkém počasí
Vlhké počasí sušení ořechů sice nepřeje, ale poradíme si i v takové situaci:
- Ořechy nesmíme nechat ležet při vlhkém počasí pod stromem. Běžně je chodíme sbírat každý druhý den, ale při deštivém počasí raději častěji.
- Nevyloupané ořechy dáváme co nejdříve po nasbírání sušit do elektrické sušičky. Obvykle stačí asi 6 hodin při střední teplotě, ale při vlhkém počasí je v sušičce necháme raději déle, protože ořechy jsou na povrchu mokré a potřebují k proschnutí více času.
- Nevyloupané ořechy po "projití" sušičkou ještě necháme dosoušet, ideálně v místnosti u hřejících kamen, rozložené v nízké vrstvě na bedničkách. Necháme je tam dva až čtyři týdny. Pak je teprve uložíme do chladné a suché místnosti, bez výskytu hlodavců.
- Pokud sušičku nemáme a ořechů je zvládnutelné množství, raději je co nejdříve vyloupeme. Jádra pak rozložíme na plech a pozvolna je prosušíme při velmi nízké teplotě v troubě. Během sušení je občas promícháme.
- Máme-li sušičku a vylupujeme čerstvě sklizené ořechy, dosušíme je v ní. Prosušené ořechy pak buď mrazíme nebo zavaříme či naložíme do medu - jsou pak trvanlivější, než kdybychom je nechali volně ve sklenicích.
- Nevyloupané ořechy jsou při dobrém uložení velmi trvanlivé, ale vyloupané a volně naskládané ve sklenicích raději občas zkontrolujeme - pokud jsme je dobře nevysušili, jsou ohrožené plísní. Také je může znehodnotit hmyz.
Ořechy jsou skvělé do sladkých moučníků, přidáváme je mleté, jemně nakrájené nebo dokonce celé. Můžeme upéct výbornou ořechovou bábovku, s postupem poradí názorné video:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 2 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 3 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 20 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak uskladnit jádra vlašských ořechů metodou "nasucho"? Šup s nimi do sklenic nebo je naložte do medu
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Komentáře