Jak tvarovat a v čem péct toustový chléb
Upéct vlastní toustový chléb není složité a jeho široké využití nás pobídne k zvládnutí i této dovednosti. S vypracováním těsta nám mohou pomoci přístroje s hnětacími háky (např. robot, pekárna, hnětač).
Toustový chléb si můžeme jednoduše koupit, ale není nad to si pro změnu upéct vlastní. Není s ním až tolik práce, jak by se mohlo zdát. Připravili jsme pro vás jednoduchý návod, který vás tuto dovednost naučí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak tvarovat a v čem péct toustový chléb
Se složením těsta vám poradí článek (viz výše) i náš dobře zásobený receptář.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a propracujeme. Zformujeme z něj šišku tak širokou a dlouhou, aby se pohodlně vešla do formy. Počítáme s tím, že těsto kynutím ještě zvětší objem.
- Ideální k pečení toustového chleba jsou hranaté formy na chléb nebo na biskupský chlebíček. Vyrábí se z různých materiálů. Koupit můžeme obvykle formy plechové, skleněné, keramické nebo silikonové. V nouzi si můžeme formu vytvořit z pevného nebo vícevrstvého alobalu. Každou formu před vložením těsta musíme dobře vymazat tukem nebo vyložit papírem na pečení. Pro silikonové a nepřilnavé formy stačí olejový spray.
- Těsto vložíme do připravené formy a necháme ještě dokynout. Před vložením do trouby povrch budoucího toustového chleba potřeme vodou, aby kůrka neztvrdla příliš.
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Vložíme do ní formu s těstem a pečeme asi 30–35 minut.
- Zpracování těsta i následné upečení můžeme celé zrealizovat v domácí pekárně na program Sendvič, světlá kůrka.
- Propečenost u obou způsobů (ručního i v pekárně) poznáme zapíchnutou špejlí. Pak chléb vyklopíme na mřížku a necháme zchladnout.
- Krájíme pilkovým nožem na plátky.
S využitím toustového chleba si každý hravě poradí. S chutí do toho!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře