Jak udělat cukrovou fondánovou polevu na perníčky a nejen na ně
Fondánová poleva se připravuje pouze z cukru - základem je cukrový rozvar, který se pak zchladí a prošlehá do bílé hladké polevy. Na rozdíl od bílkové není ta cukrová tak křehká, proto se používá k polévání koblih a věnečků.
Cukrová poleva se od bílkové liší tím, že neobsahuje bílky, ale pouze cukr, vodu a ocet. Takové polevě se říká fondánová a používá se nejen ke zdobení povrchu perníčků a cukroví, ale také k polití žloutkových věnečků a větrníků.
Jak udělat cukrovou polevu?
Recept na cukrovou polevu podle Romana Pauluse:
- 150 g krupicového cukru
- 150 g moučkového cukru
- 75 ml vody
- 1 lžíce octa
Všechny ingredience vaříme 8–10 minut, dokud nevznikne hustý sirup. Horký sirup přelijeme do misky, kterou vložíme do jiné misky nebo kastrůlku se studenou vodou tak, aby se do polevy nedostala voda. Směs mícháme tak dlouho, dokud nevznikne bílá hmota - fondán.
Cukroví do polevy namočíme horní stranou - když ho pak otočíme a položíme na stůl, poleva se stejnoměrně rozlije a rychle zaschne.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 12 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 13 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Komentáře