Jak upéct slané tyčinky pro návštěvu. Oblíbené pohoštění připravujeme z různých druhů těst
Drobné slané pečivo je výborným pohoštěním, které se sice dá koupit, ale snadno si ho připravíme sami. Náš receptář nabízí mnoho variant chutných receptů, můžeme zvolit kynuté, listové nebo křehké těsto.
Slané pečivo (tyčinky, preclíky a další tvary) se hodí jako součást pohoštění pro návštěvu, podávat ho můžeme k vínu, pivu nebo čaji. Malé ochucené tyčinky si můžeme vzít i jako malou svačinu na výlet, další uplatnění určitě vymyslíme.
Drobné slané pečivo
Snídaně za pár minut, rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu i perfektní příloha. Řeč je o drobném slaném pečivu jako jsou šátečky, šneky, tyčinky, pagáče či pirohy. Nejčastěji se připravují z… Podívejte se na všechny drobné slané pečivo.
Jak upéct drobné slané pečivo
I když použijeme různé suroviny, výsledek bude pokaždé výborný.
- Základem je hladká mouka, část můžeme nahradit moukou celozrnnou (např. špaldovou).
- Na zkypření těsta používáme buď droždí nebo kypřicí prášek do pečiva.
- Do těsta potřebujeme menší množství tekutiny. Může to být voda, mléko, smetana, pivo nebo víno.
- Obvykle je potřeba trochu tuku. Může to být např. Zlatá Haná nebo máslo.
- Do těsta můžeme přidat mléčné výrobky: sýr, tvaroh, jogurt, brynzu.
- Další možností jsou škvarky, šunka nebo jiná uzenina.
- Do některých těst patří jemně nastrouhané vařené brambory.
- Všechny suroviny dobře vypracujeme. Pokud se jedná o kynuté těsto, necháme ho nejprve řádně vykynout. Poté těsto rozválíme a pomocí rádýlka vykrajujeme drobné tvary, obvykle tyčinky nebo čtverečky, případně tvoříme malé preclíky.
- Tvary přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vajíčkem, případně posypeme solí, kmínem, mákem nebo sezamem.
- Upečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova.
- Domácí pečivo vypadá velmi pěkně a jedinečně, i když nejsou pokaždé všechny kousky úplně stejné.
Podle následujícího videa upečeme výborné sýrové tyčinky z listového těsta.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 17 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 19 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 22 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
5 tipů, jak péct listové těsto: Vyzkoušejte jednoduché rady a vaše pečivo bude dokonalé nejen na pohled, ale i svou chutí
Znáte ty nejlepší slané tyčinky? Vybrali jsme deset nejžádanějších receptů na chutné slané pohoštění
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Komentáře