Sýrové těstíčko jednoznačně vede, ale jsou i další oblíbená. Nechte se inspirovat tím nejlepším a vaše řízky budou dokonalé
Řízky, ať už zeleninové nebo masové, balíme nejen v trojobalu, ale žádaná jsou také různá těstíčka. Obalování v těstíčku jde často rychleji a výsledek chutná skvěle. V čele nejoblíbenějších těstíček se drží sýrová, česneková a pivní.
Pro smažení v těstíčku se hodí tvrdé sýry v plátcích, houby a některé druhy zeleniny, především, květák, celer, cuketa, patizon a lilek. Smažíme také maso - kuřecí, telecí, vepřové a rybí. Smažení je rychlé a oblíbené - smažená jídla dobře voní a chutnají. Navzdory lákavé chuti smažíme pouze občas, jinak raději volíme zdravější úpravu potravin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké udělat těstíčko na řízky
Jednou z výhod těstíček je, že nedochází k odpadávání větších kousků strouhanky a jejich přepalování v tuku (jak se často děje při smažení v trojobalu). Připravujeme je často z mouky, mléka (nebo z minerálky, piva) a vajec. Těstíčka můžeme různě obměňovat a upravovat, "fungují" obvykle velmi dobře:
- Základní sýrové těstíčko: Připravíme z 2 rozšlehaných vajec a 50 g nastrouhaného eidamu. Velmi dobře se hodí na balení zeleniny.
- Vylepšené sýrové těstíčko: 2 vejce rozšleháme s 5 lžícemi mléka, 50 g hladké mouky, 50 g strouhaného eidamu, 50 g šunkového salámu a najemno nakrájenou pažitkou. Použijeme např. na balení kuřecího řízku.
- Jednoduché těstíčko: Prošleháme 1/4 l mléka, 2 vejce, 20 dkg polohrubé mouky a trošku soli.
- Snadné vaječné těstíčko: Prošleháme pouze osolená vejce. Řízky nejprve obalíme v hladké mouce, pak ve vaječném těstíčku a hned je smažíme z obou stran. Na rozdíl od trojobalu odpadá balení ve strouhance.
- Pikantní solamylové těstíčko: Smícháme 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce solamylu, 2 vejce, 4 stroužky utřeného česneku, 1 lžičku sojové omáčky, špetku chilli, sůl, pepř a tymián. Po rozmíchání ještě přidáme 100 g strouhaného sýru.
- Bramborové těstíčko: 3 střední brambory a 70 g sýru nastrouháme najemno a smícháme s 1 vajíčkem, 2 lžícemi strouhanky, 3 stroužky třeného česneku a trochou hladké mouky. Ochutíme pepřem, majoránkou a osolíme. Těstíčko je po usmažení krásně křupavé.
- Pivní těstíčko: 100 ml světlého piva, 100 ml smetany 12%, 2 lžíce strouhaného parmezánu, 1 vejce, 1 lžíce strouhanky, 3–4 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, špetka prášku do pečiva. Těstíčko je hustší než palačinkové těsto.
Jak smažit kuře v česnekovém těstíčku
Česnek je oblíbenou součástí těstíček, dá jim výbornou chuť. Podle následujícího videa můžete vyzkoušet kuřecí kousky v česnekovém těstíčku podle Čiriny. Na těstíčko potřebujeme 1 vejce, 100 ml mléka, 4 stroužky třeného česneku, 100 g hladké mouky a 50 g strouhaného eidamu. Posolíme a promícháme. Obalené řízky necháme před smažením chvíli stát, aby maso natáhlo česnek.
Vyzkoušejte i další skvělá těstíčka a řízky na různé způsoby podle bohaté inspirace z našeho receptáře.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Jak správně smažit řízky? Chystáme je jen občas, při svátečních příležitostech, a když už, tak ať se nám povedou
Komentáře