Jak vyrobit dokonalý vanilkový extrakt? Jednoduchý postup ukážeme ve videonávodu
Milujte jemnou ale zároveň intenzivní chuť sladké vanilky? Dostal se vám do ruky vanilkový lusk, který se vám povedl krásně rozříznout a získali jste z něho semínka? Tak přesně takovou dokonalou chuť si můžete uchovat ve formě vanilkového extraktu. Jednoduchý návod vám ukáže, jak na to.
Věděli jste, že vanilkové lusky jsou plodem popínavé orchideje? Ano, je to tak, původem vanilka pochází až z Mexika, její květy mají zelenobílou až nažloutlou barvu a kvetou pouze jeden den. Poté se opylují ručně a jejich zrání trvá několik měsíců. Vanilka se používá především v gastronomii k dochucení sladkých jídel, dezertů a mnoha dalších pochutin.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava vanilkového extraktu
Pro přípravu vanilkového extraktu budete potřebovat vanilkový lusk, prkýnko, ostrý nůž a vodku.
- Dva vanilkové lusky podélně rozřízněte.
- Dejte do sklenice nebo do láhve a zalijte 250 ml vodky.
- Lusky musí být úplně ponořené.
- Uzavřete sklenici a nechte lusky louhovat dva měsíce na temném a chladném místě.
- Během doby louhování sklenici několikrát protřepejte.
Vanilkový extrakt má všestranné využití, můžete ho použít do dezertů, jogurtů, palačinek nebo třeba do voňavých kynutých koláčků a buchtiček. Co takhle připravit milované domácí buchtičky s vanilkovým krémem?
Do komentáře nám dejte vědět, jak se vám dílo povedlo. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 9 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 15 hodinami
Klobásy
Přidáno před 20 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 21 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta
Lahodný francouzský toust voní skořicí a vanilkou. Zkuste ho připravit podle videonávodu
Pravá vanilka je při sladkém pečení a vaření nenahraditelná. Poradíme, jak pracovat s luskem, mletou vanilkou i extraktem
Komentáře