Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujte jemnou ale zároveň intenzivní chuť sladké vanilky? Dostal se vám do ruky vanilkový lusk, který se vám povedl krásně rozříznout a získali jste z něho semínka? Tak přesně takovou dokonalou chuť si můžete uchovat ve formě vanilkového extraktu. Jednoduchý návod vám ukáže, jak na to.

Věděli jste, že vanilkové lusky jsou plodem popínavé orchideje? Ano, je to tak, původem vanilka pochází až z Mexika, její květy mají zelenobílou až nažloutlou barvu a kvetou pouze jeden den. Poté se opylují ručně a jejich zrání trvá několik měsíců. Vanilka se používá především v gastronomii k dochucení sladkých jídel, dezertů a mnoha dalších pochutin. 

Příprava vanilkového extraktu

Pro přípravu vanilkového extraktu budete potřebovat vanilkový lusk, prkýnko, ostrý nůž a vodku.

  1. Dva vanilkové lusky podélně rozřízněte.
  2. Dejte do sklenice nebo do láhve a zalijte 250 ml vodky.
  3. Lusky musí být úplně ponořené
  4. Uzavřete sklenici a nechte lusky louhovat dva měsíce na temném a chladném místě. 
  5. Během doby louhování sklenici několikrát protřepejte.

Vanilkový extrakt má všestranné využití, můžete ho použít do dezertů, jogurtů, palačinek nebo třeba do voňavých kynutých koláčků a buchtiček. Co takhle připravit milované domácí buchtičky s vanilkovým krémem

Do komentáře nám dejte vědět, jak se vám dílo povedlo. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více