Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta
17. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Umíte si představit život bez vanilky? Asi sotva. Minimálně už kvůli vanilkovým rohlíčkům anebo pořádné porci vanilkové zmrzliny. Vanilku už dnes považujeme za samozřejmost, přitom její cesta do civilizace byla poměrně dlouhá a můžeme říci, že i pořádně trnitá.
Tam v mexických horách...
Celý vanilkový příběh začíná v 15. století v horských oblastech Mexika, kde žil indiánský kmen Totonaků, o němž se vědělo, že pěstuje a zpracovává vanilku. Indiáni ji používali hlavně k náboženským a léčebným účelům. Věřili totiž, že vanilkové orchideje vyrostly z krve jisté bohyně a jejího pozemského milence, kterého zabil dívčin otec. Vanilková nadvláda Totonaků ovšem netrvala dlouho, protože jejich území dobyli Aztékové. Ti velmi rychle přišli na to, že vanilka má afrodiziakální vlastnosti. Chudáci Totonakové tak museli Aztékům od té doby platit daň ve formě vanilkových lusků. Jelikož vanilková orchidej po dozrání a sklizni zčerná, Aztékové ji nazývali černým květem. A pak přišel Hernán Cortés, jemuž údajně aztécký vládce Montezuma nabídl nápoj xocolatl, což bylo kakao smíchané s vanilkou.
Mohlo by vás zajímat
Počin Thomase Jeffersona
Vanilka Cortésovi zachutnala, takže ji odvezl do Evropy. Díky Hughu Morganovi, lékárníkovi královny Alžběty I., se vanilka brzy začala objevovat v parfémech, ale také v alkoholu nebo v tabáku. Později se o další rozšíření této okouzlující orchideje postaral i Thomas Jefferson, třetí americký prezident, který vanilku objevil ve Francii, a začal ji přidávat do zmrzliny. V Kongresové knihovně se dokonce dochoval jeho osobní recept na mraženou vanilkovou pochoutku.
Mohlo by vás zajímat
Existuje pět hlavních odrůd vanilky, každá s mírně odlišnými vlastnostmi. Tahitské lusky produkují více květinového tónu, zatímco indonéská vanilka nese dřevitou chuť. Francouzská vanilka nemusí nutně pocházet z Francie, ale je pojmenována podle francouzského stylu zmrzliny vyrobené z vanilkového pudinkového základu. Bourbonské vanilkové rostliny pocházejí z Réunionu a Madagaskaru - ostrovů v Indickém oceánu u jihovýchodního pobřeží Afriky - a vydávají máslové, bohaté tóny. Mexická vanilka je jedinečná svými kouřovými podtóny.
Dvanáctiletý vynálezce
Na světě je spousta míst, která nabízejí vanilce příznivé podnebí, takže teoreticky není důvod, proč by se jí tam nemělo dařit. Jenže chyba lávky. K opylení květů je totiž třeba speciální druh včel melipona, který žije pouze v Mexiku, anebo malých kolibříků. Na podstatu problému, proč se vanilkové lusky netvoří všude, kde vanilka roste, přišel podle článku v magazínu National Geographic The Little Boy Who Should’ve Vanished, but Didn’t od Roberta Krulwiche v roce 1841 tehdy dvanáctiletý Edmond Albius, jenž se narodil do otroctví na ostrově Réunion v Indickém oceánu. Následně vymyslel techniku, jak ručně opylovat květy vanilky pomocí tyčinky.
Mohlo by vás zajímat
Vanilka je významnou složkou aromaterapeutických olejů, které se využívají při depresivních stavech. Je o ní známo, že zlepšuje trávení a podporuje chuť k jídlu. Nemůžete usnout? Zkuste kápnout kapku vanilkové esence na polštář a uvidíte, jak rychle se vám to podaří.
Vanilka v kuchyni
Asi netřeba připomínat vanilkové rohlíčky, vanilkovou zmrzlinu či vanilkový puding. Z uvedeného je jasné, že vanilka má své neochvějné místo zejména v kuchyni. Jelikož je pravá vanilka velmi drahá, častěji se používá syntetický vanilin nebo etylvanilin, přesněji řečeno cukry prodávané v malých sáčcích. K dostání jsou ale i vanilkové lusky, ze kterých si snadno uděláte vanilkový cukr sami. Navíc lusky použité třeba při přípravě různých krémů nemusíte hned vyhazovat. Dají se usušit a opětovně použít.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
20 nejoblíbenějších receptů na bramborové saláty: Připravují se nejen na Vánoce
Bramborový salát a řízek patří k tradičním svátečním pokrmům. Salát se připravuje z brambor typu A, které jsou pevné, drží tvar a hned tak se… Číst více
Jak na bramborový salát bez majonézy. Nahraďte ji nebo salát ochuťte zcela jinak
K bramborovému salátu bez obsahu majonézy se nejčastěji uchylují rodiče malých dětí. Neznamená to, že by byl méně chutný. Majonézu lze v salátu bez… Číst více
MasterChef Česko: Vídeňský bramborový salát podle originálního receptu vás nadchne!
Bramborový salát s majonézou je česká klasika.… Číst více
Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tomto vídeňském bramborovém salátu si u nás pochutnává i Jiří Bartoška
Karlovarský filmový festival je nejen svátkem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dobrota ve znaku Lotrinska: Slaný koláč quiche miloval i polský král Stanislav I.
Máslové krémy jsou nejpoužívanějšími krémy vůbec: Zdobí se jimi dorty, zákusky, pečivo i vánoční cukroví
Jak správně rozříznout vanilkový lusk? Jednoduchý postup předvede videonávod
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Tonka fazole neboli tonka boby jsou koření se silně aromatickou vůní. Poradíme vám, k čemu se používají
Jak vyrobit dokonalý vanilkový extrakt? Jednoduchý postup ukážeme ve videonávodu
Čím dochutit sladké krémy a náplně: Poradíme vám, jaká jsou přírodní a potravinářská aromata