Kdy nastřihnout kříž na velikonoční mazanec? Symbol ukřižování má praktický význam
Tradiční velikonoční mazanec připravujeme z kynutého těsta, podobného jako je těsto na vánočku, ale s rozdílem, že mazanec je více máslový a plný rozinek. Kříž, který nařízneme, nemá pouze symbolický charakter, ale také technologickou roli.
Tento kynutý bochánek ze sladkého těsta a plný rozinek se tradičně pekl na Bílou sobotu, aby byl připravený do kostela na nedělní svaté pomazání - odtud vznikl název mazanec. Po tomto obřadu se teprve mazanec mohl nakrojit a konzumovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy se nařezává kříž na mazanci
Nejprve si zaděláme těsto na mazance. Jakmile máme připravené dokonale nakynuté bochánky, přichází čas nastřihnutí mazance, který provedeme pouze na povrchu nejlépe nabroušenými nůžkami nebo řezem ostrou žiletkou. Nakrojit lze také nožem, se kterým to jde ale poněkud těžce a hrozí, že těsto "splácneme". Nastřihávání mazance do kříže děláme ze 2 důvodů:
- Je to tradiční symbol, který nám připomíná Kristovu oběť.
- Křížek na mazanci plní zároveň i technologickou funkci, protože pak z mazance lépe odchází pára a mazanec nepraskne.
Máme pro vás názorný videorecept, se kterým hravě zvládnete i velikonoční mazanec z kynutého těsta. Jaká je vaše vychytávka při pečení mazance?
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 2 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 2 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 4 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 4 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 22 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Komentáře