Kozlíček polníček je typická jarní salátová zelenina. Hodí se do salátů, smoothie a polévek
Kozlíček polní - polníček je naše domácí rostlina. Téměř v celé Evropě roste volně v přírodě, ale chutnější jsou pěstované odrůdy. Tvoří přízemní růžice protáhlých velmi křehkých lístků. Je odolný proti mrazu a dobře přezimuje.
Čím je polníček cenný
Polníček má vysokou nutriční hodnotu, podle Dagmar Lánské (české spisovatelky, která se ve svém díle zaměřuje na bylinky, rostliny i zeleninu) je obsahovým složením dokonce cennější než salát. Množstvím vitamínu C se prý vyrovná citronům a pomerančům. Nezanedbatelné je množství karotenu a některých vitamínů skupiny B. Z minerálů je polníček ceněný pro obsah železa, vápníku a fosforu.
Saláty, smoothie a polévky
Polníček má mírně uklidňující vliv na nervovou soustavu, ale nejvíce si ho ceníme jako jarní salátovou zeleninu. Kromě toho se uplatní i v smoothie nebo bylinkových polévkách.
Salát s polníčkem můžeme připravit podobně jako hlávkový salát z následujícího videa:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 20 minutami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 1 hodinou
Lososová frittata
Přidáno před 2 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 19 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Komentáře