Kvíz na téma zabíjačkový guláš: Otestujte své znalosti o této zabíjačkové pochoutce
Zabíjačkový guláš je stěžejní pochoutkou celé zabíjačky. Lze ho připravit i doma bez zabití čuníka, ale nikdy nebude takový, jako z pravé zabíjačky. Kdo měl tu čest guláš na zabíjačce zažít, ten s tím jistě souhlasí.
Zabíjačkový guláš, nazývaný také šmikuranda, má svá specifika, kterými se odlišuje ode všech ostatních gulášů. Jaké to jsou a jak takový guláš připravit, to si řekneme v následujícím článku. Své znalosti si potom můžete ověřit v zábavném kvízu.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit zabíjačkový guláš
Do zabíjačkového guláše nepatří pro guláš tak typická majoránka ani sladká paprika.
- Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na sádle.
- Přidáme na kostky pokrájené maso, jazyk a vnitřnosti - ledvinky, slezinu a srdce. Osolíme a necháme pořádně zatáhnout.
- Přidáme kmín, pepř, podlijeme vývarem a dusíme do změknutí.
- Asi 15 minut před koncem přidáme játra. Nakonec zahustíme vepřovým mozečkem a dochutíme česnekem.
- Podáváme s čerstvým chlebem a správně vychlazeným pivem.
Všechny potřebné suroviny můžete zakoupit i v dobrém řeznictví a uvařit si guláš doma, ale ta atmosféra pravé zabíjačky je nenahraditelná. Na závěr jsme si pro vás připravili kvíz, kde si můžete své znalosti otestovat.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Komentáře