Správné marinování pomůže grilovanému masu ke křehkosti a lepší chuti. Poradíme, jak a čím lze marinovat
Marinády, které připravíme k nakládání masa před grilováním, maso okoření a zjemní. Tím se zkrátí doba přípravy a maso zůstane šťavnaté. V následujícím článku poradíme, jaké marinády můžeme vyrobit a jak je použijeme.
Jaké maso marinujeme
Marinujeme hlavně tužší nebo velké kusy masa. Tekuté marinády můžeme u hodně velkých kusů vpravit i injekčně, aby prostoupily celý kus a maso lépe zkřehlo.
Jak maso připravit
Maso nemáčíme. Jen ho otřeme vlhkým ubrouskem. Pokud ho přesto omýváme před naložením, osušíme ho důkladně papírovými utěrkami.
Do marinády na menší kusy nebo plátky nedáváme sůl, která vytahuje z masa vodu a maso by pak bylo suché. Raději maso solíme až po grilování.
Jak dlouho před grilováním marinovat
Záleží na tom, kolik máme času. Většinou maso namarinujeme 1-2 dny předem, uložíme do chladničky a vyjmeme hodinu před grilováním, aby neutrpělo teplotní šok. Když máme ale málo času, můžeme maso potřít marinádou třeba 2 hodiny před samotným grilováním. V tom případě necháme maso v pokojové teplotě, nedáváme chladit, aby marináda mohla lépe působit.
Jaké jsou marinovací směsi
Nejjednodušší je použít koupenou směs koření a smíchat ji s olejem. Ale ti, kdo mají vaření jako koníčka nebo chtějí mít kontrolu nad tím, co konzumují, si raději připraví svou marinádu.
Suché marinády (spíš jen kořenící směsi) důkladně vmasírujeme do masa, necháme odležet, v ten přípravy maso potřeme olejem a grilujeme. Během opékání můžeme potírat kromě oleje také pivem, vínem apod. dle receptu. Suché marinády jsou výhodné u velkých kusů masa.
Tekuté marinády se liší druhem koření nebo bylin. Aby maso zkřehlo, používá se něco kyselého, většinou citronová šťáva nebo suché bílé víno v rozumném množství. Hodně využíváme bylinky, v sezoně samozřejmě čerstvé. Pozor ale na velké množství a kusy bylin, na grilu mají tendenci se připalovat. Do marinády pak můžeme dát cibuli, česnek, koření apod. Ze všech ingrediencí vytvoříme nálev, do kterého maso ponoříme. Také můžeme připravit jen kašičku, kterou vmasírujeme do masa a necháme odležet. Nedáváme mnoho různých chutí najednou, hlavní je, aby chuť masa byla jen marinádou podtržená.
K jakému masu se hodí jaká marináda
Do všech marinád patří čerstvě mletý pepř.
V marinádě na hovězí maso neuděláme chybu s rozmarýnem, mátou, vínem, cibulí, česnekem, zázvorem apod.
Vepřové maso se dobře doplňuje s pivem, bílým vínem, kmínem, česnekem, cibulí, mletou paprikou, hořčicí, z bylin se saturejkou, šalvějí, rozmarýnem, majoránkou. Také kombinace medu, česneku a chilli je u vepřového osvědčená.
Drůbeží maso skvěle ochutí šťáva z citronu nebo pomeranče, jemná šalotka, česnek, mletá paprika, kari, med, bílé víno, z bylin rozmarým, tymián, oregano, bazalka.
Ryby potíráme až při grilování, předem marinujeme jen tučné ryby. Do marinády nezapomeneme dát citronovou šťávu, dobré je bílé víno, zázvor, paprika, drcený kmín, z bylin hlavně rozmarýn, kopr, petrželka.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 21 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Komentáře