Jaký je rozdíl mezi jedlou sodou, práškem do pečiva a droždím: Poradíme vám
Soda, kypřicí prášek i droždí mají za úkol nakypřit těsto. Každá přísada funguje jinak a každá se přidává do jiného těsta - ale jsou výrobky, na které je možné použít jakékoli kypřidlo - například koblihy a koláče.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak fungují jednotlivá kypřidla
Musíme si hlídat, jaké kypřidlo patří do připravovaného receptu:
- Jedlá soda bikarbona reaguje s kyselým prostředím - proto ji do těsta přidáváme až nakonec a těsto hned upečeme. Bez kyselé látky v těstě (jogurt, citrónová šťáva) soda působí pomaleji a proto je vhodnější dát těsto odležet do chladna.
- Kypřící prášek do pečiva obsahuje v malém množství i sodu. Jelikož ve vlhku okamžitě produkuje bublinky oxidu uhličitého, musíme tuto reakci oddálit tím, že prášek smícháme s moukou a přidáme je až nakonec.
- Čerstvé nebo sušené droždí tvoří živé kvasinky a má schopnost přeměňovat cukry v mouce na alkohol a oxid uhličitý, které způsobují kynutí těsta. Nadýchané těsto potřebuje ke kynutí teplo, které na něj působí po určitou dobu.
Chléb se dá připravit z čerstvého a sušeného droždí, ale i se sodou. Na přípravu domácího chleba se podívejte v našem videu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 6 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 6 hodinami
Křenový dip
Přidáno 2. 6. 2024 12:30
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Komentáře