Jak využít sedmikrásky v kuchyni? První jarní bylinky nám příjemně zpestří jídelníček
Jednou z prvních jarních bylinek je i sedmikráska chudobka. Sedmikrásku zná asi každý, tak si jen připomeneme, jak ji využít v kuchyni. Podle lidového léčitelství je to velmi užitečná rostlinka.
Jak využít sedmikrásky
Čerstvé květy sedmikrásek využijeme ke zdobení pokrmů, polévek, dezertů a salátů. Květ sedmikrásky velmi pěkně vynikne na zákuscích, stačí nasbírat několik pěkných hlaviček (květů) a vkusně je položit na zvolený dezert.
- Bylinky se snadno suší. Sušené je lze použít do čajových směsí, protože léčí např. záněty ústní dutiny a dýchacích cest. Lidové léčitelství je využívá i na léčbu revmatismu nebo bolesti hlavy.
- Z čerstvých květů připravujeme oblíbený sirup nebo med.
- Listy používáme do jarní bylinkové polévky nebo do nádivky.
Sběr sedmikrásek
Sedmikrásky kvetou celou sezonu od jara do zimy a po celou dobu jsou i léčivé, to je jejich velká výhoda. Sbíráme je na čistých lokalitách, stačí na procházce či zahradě natrhat malé množství k okamžité spotřebě. Pokud si je chceme nasušit do bylinkové směsi, bude nám to trvat déle. Maličké květy totiž přibývají pomalu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 3 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 6 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Jak správně zalévat rajčata a kam je na balkoně či terase umístit: Pozor na severní stranu, déšť i denní dobu pro zalévání
Co s jablečnými slupkami? Jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny. Navíc mají široké využití
Komentáře