Balkánská kuchyně to je grilování, maso v kotlíku a rakije – nejlepší recepty
Když mluvíme o balkánské kuchyni, máme často na mysli především tradiční pokrmy zemí bývalé Jugoslávie. K těm je ale třeba přidat i Rumunsko, Řecko nebo Bulharsko. Přestože se od sebe jednotlivé oblasti výrazně liší, několik společných prvků by se našlo. Celý Balkán si libuje v grilování a každý má rád grilované ražniči na špejli nebo grilované mleté maso v podobě čevapčiči.
Typické je i hojné používání tuků, na jihu především olivového oleje, v rolnických oblastech třeba sádla z husy. Aby toho masa nebylo moc, často přichází ke slovu salát, v Bulharsku třeba šopský. A když Balkánci něco slaví, často připravují jídlo v kotlíku. V něm se dobře vaří rybí paprikáš, fazolová polévka nebo čobanec, což je variace na guláš připravovaný ze zvěřiny a vepřového masa.
To všechno je možné zapít kajmakem ze sražené smetany. A pokud by vás třeba přepadla chuť na něco ostřejšího, není typičtějšího balkánského nápoje, než je rakije - jedná se o ovocný destilát, který připomíná moravskou slivovici.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 54 minutami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 2 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 18 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno 20. 5. 2024 08:32
Přečtěte si Zobrazit více
5 potravin, které můžou být z mrazáku lepší než čerstvé. Co se vyplatí zamrazit na zimu už teď?
Udělejte si z kuchyně malý ráj, vylepšete si ji díky Dnům Marianne
Kurkuma jako koření i pro léčení: Mírní záněty, zlepšuje paměť a skvěle chutná. Při užívání je ale potřeba opatrnost