Recepty francouzské kuchyně – typická francouzská jídla
Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. Renomé si začala budovat už ve středověku, kdy právě ve Francii vznikla kuchařka Le Viandier, jedna z nejranějších sbírek středověkých receptů.
Mezi základní stavební kameny francouzské kuchyně patří sýry a víno. Země galského kohouta se dělí do několika regionů a každý má svou specialitu. Tyto speciality jsou pak často označovány ochrannými známkami, které zaručují kvalitu výrobku i to, že daná pochoutka byla vyrobena správným, tradičním způsobem. Například pravé šampaňské musí být vyrobeno výhradně z vína vypěstovaného v kraji Champagne. Známé provensálské koření je zase směsí bylinek typických pro region Provence: tedy rozmarýnu, bazalky a tymiánu.
Slavnými delikatesami z Francie jsou coq au vin čili kohout na víně, dále delikátní crème brûlée či kontroverzní foie gras. Legendární jsou také šneci a žabí stehýnka. Francouzi jsou proslulí láskou k bagetám, které si dopřávají jako přílohu téměř ke každému jídlu dne. I proto francouzské pekárny pečou i třikrát za den, aby bylo stále dost čerstvých, křupavých bílých chlebů.
Připravit lahůdku z francouzské kuchyně často znamená vařit s vínem, využívat bylinek a jemných chuťových kombinací a kvalitních a mnohdy i nákladných surovin. Pokud vás ale čeká slavnostní příležitost, třeba výročí svatby nebo kulaté narozeniny, rozhodně se nechte jejich vybraným jídelníčkem inspirovat!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 13 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 20 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Čokoládové poleno podle slavného francouzského kuchaře Lignaca: Perfektní dezert chutná božsky, přitom není složitý
10 receptů pro rychlé občerstvení nejen na MDŽ: Báječné chlebíčky, poháry i saláty. Do 30 minut máte hotovo!
Jak na ten nejlepší bešamel, základ všech omáček: Dokonalý recept podle Julie Child se vždycky povede