Dietní a svěží italská gastronomie – nejlepší recepty pramáti západoevropských kuchyní
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny a toto exkluzivní zboží stálo hodně peněz. Proto si jej mohli dovolit jen zámožní Italové, například bohatí kupci, duchovní a šlechta. Dávat pak tyto suroviny na odiv v rámci různých hostin byl jakýsi důkaz vysokého společenského postavení. Když se významná italská šlechtična Kateřina Medicejská provdala do Francie, přinesla do země galského kohouta kulturu stolování i řadu lahůdek.
Moderní italskou kuchyni si ovšem spojujeme především se zdravým jídelníčkem. Čerstvost surovin je v ní totiž nejzásadnější. Italská kuchyně nabízí desítky druhů těstovin, ale také pizzu. Ta se postupem času změnila v položku na menu rychlých občerstvení, ale taková většinou s kvalitní křehkou italskou plackou nemá nic společného. Italské recepty oceníte zejména na jaře a v létě, jsou totiž osvěžující, zdravé, dietní a plné zeleniny.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 1 hodinou
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 2 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 18 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Herec Václav Kopta: Nemusím restaurace, kde dostanete 16 miniaturních chodů, radši se zakousnu do pořádného řízku
Od nápojů po dezerty: Mrkev dětem schováte do jakéhokoli druhu pokrmu. Mrkvovému dortíku nebo sladké omáčce neodolají!
Dokonalé šípkové víno: Podzimní životabudič s příjemně nakyslou chutí se dá bez potíží připravit i doma