Nejlepší recepty rumunské kuchyně - spojení balkánských a středoevropských vlivů a tradic
Rumunsko je historicky považováno za bránu do Evropy a jako takové v sobě spojuje jak nám dobře známé gastronomické tradice, tak závan exotického orientu. Rumuni mají zálibu ve využívání sezónní zeleniny (rajčata, dýně, okurky, zelí, lilek), což mají společné se svými západními sousedy z Maďarska. Díky Dunaji a Černému moři mají na svém jídelníčku často ryby, především kapry a sumce a s oblibou si dávají i národní pokrm jménem mămăligă, což je kukuřičná kaše, dříve považována za jídlo chudých rolníků. Oblíbený je i slaný ovčí sýr telemea, který chutí připomíná nám dobře známý balkánský sýr.
Známou rumunskou sladkou pochoutkou je chalva. Ta vzniká rozemletím sezamových semínek, které se smíchají s medem. Výsledkem je hodně sladká, ovšem stoprocentně přírodní cukrovinka.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 1 hodinou
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 3 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 18 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 21 hodinami