Zdravé Vánoce našich (pra)babiček: Dětem se dávaly panenky z ovoce místo dárků
11. 12. 2020 Historie a zajímavosti
Jaké byly Vánoce našich předků? Je jasné, že atmosféra těchto svátků musela být docela jiná než ta dnešní. Nejen, že ještě třeba před 150 lety šlo o svátky skutečně církevní, ale vinou častého nedostatku času, peněz i jídla šlo také o dny, kdy si lidé více než co jiného darovali hlavně svoji přítomnost, pozornost a lásku. Jak rádi bychom dnes takové Vánoce prožili! Jenže doba se mění, a i když se snažíme sebevíc, od okolního světa se tak docela odstřihnout nemůžeme. Můžeme se ale těmi před námi inspirovat a alespoň se o to pokusit.
Svátek narození Ježíše Krista
Jak bylo řečeno, Vánoce byly vždy velmi důležitým svátkem, dny, kdy si věřící připomínají narození Ježíše Krista. A takové výročí je potřeba také pořádně oslavit. Dnes bohužel mnohdy nakoupíme hory jídla a posadíme se k televizi, ale v minulosti se lidé věnovali přípravám na Štědrý den a následující Boží hody velmi pečlivě a velkou pozornost dávali i do výroby cukroví. Kde to bylo jen trochu možné, pekli i z bílé mouky, ale ne vždy se to poštěstilo. Paradoxně právě vzhledem k chudobě byly ale Vánoce našich předků také mnohem zdravější než ty dnešní. Na slavnostním stole se kromě cukroví objevovalo i dost potravin, které by prospěly i nám.
Mohlo by vás zajímat
Co se dalo dát na vánoční stůl, když opravdu nebyla hojnost, na kterou jsme nyní zvyklí? Naše prababičky si dokázaly poradit a vyjít i s málem. Když se pustily do pečení, musely využít suroviny, které dala příroda, a které se jim podařilo během roku ušetřit pro slavnostní příležitost. V šetření - nejen surovin, ale i těla - pomohl i půst, který patřil k adventu. A tak se vlastně tyto svátky staly i příležitostí pro očistu těla - a v tom bychom se mohli také poučit.
Cukroví pomálu, ale ovoce nechybělo
Kdybychom se chtěli podívat na cukroví, které zdobilo vánoční stůl například v předminulém století, našli bychom medové perníčky, ale i drobné pečivo z vánočkového těsta. Hospodyně do něj přidávaly i sušené ovoce, které mu dodalo zvláštní chuť a kromě toho šlo o velmi zdravou přísadu. Ovoce ale samo o sobě tvořilo velkou část jedné vánoční výzdoby i v chudých domácnostech - nebo lépe řečeno právě tam. Oblíbenou součástí vánoční tabule v rodinách, kde měli menší děti, byly také figurky vyrobené z ovoce. Protože děti se rozhodně nebavily celý večer rozbalováním dalších a dalších dárků, byla taková jedlá hračka vítaným zpestřením. Nejprve si s takovou figurkou děti pohrály, a pak si na ní ještě i pochutnali. Na Štědrovečerní stůl se také schraňovala ta nejkrásnější jablíčka z úrody. A opět plnila hned několik funkcí. Byla ozdobou, stala se součástí vánočních zvyků, a nakonec posloužila k jídlu. Kdo při překrojení jablíčka našel uvnitř hvězdičku, mohl se radovat, křížek znamenal nemoc, problémy nebo dokonce přímo smrt.
Mohlo by vás zajímat
Ořechy pro zdraví i pro předpověď budoucnosti
Na stole neměly chybět ani ořechy - tedy opět potravina, která našemu tělu prospívá. Při loupání vlašských ořechů pak bylo potřeba dbát na to, aby se skořápky příliš nepoškodily a mohly potom posloužit jako lodičky převážející svíčky po vodě. Komu svíčka doplavala nejdál, ten měl podle pověry v příštím roce odejít z domova. Nikdo pak jistě nechtěl, aby se právě ta jeho potopila. Jistě si umíme představit, co to mělo symbolizovat…
Mohlo by vás zajímat
I když bychom asi v době našich prapředků žít nechtěli, protože chudoba a bídné podmínky určitě nejsou tím, po čem by kdokoliv z nás toužil, je zřejmé, že Vánoce před sto i sto padesáti lety nebo i hlouběji v historii byly svátky zdravějšími než dnes. Rozjímání pro mysl a adventní půst pro tělo udělaly určitě mnoho dobrého. Ovoce na vánočním stole místo hromad cukroví, čokolády a smaženého jídla by nebylo špatné znovu zavést. A tak možná stojí za to se zamyslet, kolik cukroví letos napečeme a kolik připravíme pro sváteční dny ovoce. Zkuste třeba i křížaly - jsou vynikající a dají se ujídat i u štědrovečerní pohádky.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tipy na jedlé dárky: Vyrobte domácí Bailey's nebo sváteční utopence!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 13 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 15 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Pravidlo pěti vteřin: Opravdu můžeme jídlo bezpečně sníst, i když spadne na zem?
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře