Po čem pnout okurky? Poradíme 2 způsoby a vysvětlíme, proč jsou pro okurky důležité
Okurky jsou oblíbenou plodovou zeleninou, kterou často pěstujeme ve sklenících nebo fóliovnících. Na pěstování jsou poměrně náročné, protože mají vysoké nároky na zálivku, prostor i sluneční svit. Současně nemají rády vlhko.
Ani zalévání na listy není ideální, protože zvyšuje riziko tvorby plísní, na které jsou okurky poměrně náchylné. Navíc je důležité zajistit jim nějakou oporu, ke které je budeme vyvazovat. Rostliny díky tomu budou více chráněné před houbovými chorobami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Po čem pnout okurky
Rostliny můžeme vyvazovat až do výšky dvou metrů.
- Naprostým minimem, které pro okurky můžeme udělat, je zatlučení dvou tyčí do země, ty spojíme třetí tyčí a k ní navážeme dlouhý dvojitý provázek, který spustíme k zemi. Na něm v rozestupech uděláme uzlíky, aby nám vznikly kapsy, kterými budeme protahovat rostoucí okurku. Jakmile okurka povyroste a bude potřebovat oporu, protáhneme její vrcholek prvním očkem a dál jak rostlina poroste, budeme pokračovat směrem vzhůru.
- Profesionálnější jsou ale sítě. Ty zakoupíme v každém zahradnictví. Napneme je v blízkosti okurek a podle potřeby jimi vrcholky rostlin provlékáme. Při instalování sítí je třeba myslet na to, aby nám síť později nepřekážela při sklizni. Jakmile bude porostlá okurkami, už s ní nehneme.
- Pnutí okurek na oporách má několik výhod - ušetříme dost místa, ale hlavně bude rostlina vzdušnější, vlhkost na listech bude snáze osychat a plody budou lépe dozrávat.
Z jedné rostliny můžeme sklidit 20–50 kusů okurek a tak je dobré mít v zásobě několik tipů na jejich zpracování. Jedním z nich je pikantní okurkový salát, který rozhodně stojí za vyzkoušení.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 9 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 11 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 11 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 13 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 13 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Babské rady pro lepší sklizeň: Před plísněmi chrání rajčata a okurky postřik z mléka a výluh z česneku, postřik z kapradin odpudí slimáky
Čaj z podbělu pomůže proti kašli a zahlenění. Na přípravu je jednoduchý
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Komentáře