Historie vánočních tradic: Víte, že kapra v trojobalu na Štědrý večer jíme teprve sedmdesát let?
14. 12. 2020 Historie a zajímavosti
Co si vybavíme, když se řekne štědrovečerní večeře? Jistě kapra a bramborový salát. Jenže on tady ten kapr není tak dlouho, jak bychom si možná představovali - rozhodně ne v té podobě, v jaké jej ve většině rodin dnes k nejslavnostnější večeři v roce podáváme. Jak je to s jeho historií v českých zemích?
Tradice smaženého vánočního kapra
Tradice obalovaného smaženého kapra se u nás objevila z pohledu historie teprve skutečně nedávno - na přelomu 19. a 20. století, tedy jen o něco málo déle než před sto lety. To ale pořád ještě nešlo o žádnou široce dodržovanou tradici. V té době se zkrátka kapr na vánočním stole začal objevovat. Proč právě tehdy? Mohl za to dostatek těchto ryb, které se podařilo odchovávat v rybnících, které v v desetiletích a dokonce i stoletích předtím strádaly. Obnovená a hojně rozšiřovaná tradice rybníkářství pak poslala na vánoční stůl i tuto typicky zdejší rybu.
Mohlo by vás zajímat
Ani v té době ale nebyly ryby na stolech žádnou neznámou. Velké oblibě se těšily již v pozdním středověku, kdy kuchaři uměli upravit jak kapry, tak ale i pstruhy, lososy, štiky, sumce - zkrátka téměř cokoliv rybáři z vody vylovili. Nešlo o žádné obalované smažené kousky, ale často o maso nakládané v kyselém nebo naopak sladkém nálevu. Už od 17. století tak zvláště šlechta měla rybu i na vánočním stole - tady se vycházelo ze skutečnosti, že jde o symbol křesťanství a postní jídlo. Mezi prostými lidmi se ale tato móda neujala, ani stědrovečerní stůl tehdy příliš nevybočoval z běžné střídmosti a prostoty. Když už byla na stole ryba, většinou jen jako symbol, tedy pečivo v tomto tvaru.
Může za to Rettigová
Kapra (ještě ne jako typické vánoční jídlo) začala ve své kuchařce propagovat až Magdalena Dobromila Rettigová v 19. století. Znovu se ale jednalo hlavně o stoly bohatších lidí - měšťanů a výše postavených vrstev. Mezi běžnou populaci tak štědrovečerní kapr připlul až s koncem první světové války. Pořád ale ještě nebyl podáván tak jako dnes. Naši předci si rádi pochutnali na kaprovi na modro nebo na černo - tedy buď v kyselé podobě s octem, nebo ve sladké variantě se švestkovými povidly.
Mohlo by vás zajímat
Běžnou součástí této sváteční večeře se kapr v té podobě, kterou dnes máme rádi, a kterou považujeme za tu "tradiční" - tedy obalený a osmažený - stává skutečnou masově rozšířenou zvyklostí dokonce až po druhé světové válce, na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století. Příklad typického vánočního jídla, o kterém si mnozí myslí, že je zde již staletí, jen dokládá, jak krátká je lidská paměť a jak zkreslený pohled můžeme mít na celé lidské dějiny.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 14 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 16 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06