Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
4. 2. 2021 Vaření
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi zkouškou dospělosti mladých dívek - připravit oblíbenou pochoutku v peci u kamen totiž nebylo nic jednoduchého. Dnes je to ale díky troubám výrazně snazší - stačí dopřát těstu čas, aby dobře vykynulo a nešidit náplň a můžete mít buchty, které by si na cestu do světa s chutí vzal i pověstný pecivál Honza. Jak na to?
Kynuté české buchty s makovou náplní
Co budeme potřebovat na cca 20 buchet:
- 500 gramů polohrubé mouky
- 20 gramů droždí
- 60 gramů másla
- 250 ml mléka
- 120 gramů cukru krupice
- 60 gramů cukru moučka
- špetku soli
- 1 vejce
- 1 samostaný žloutek
- sádlo na vymazání pekáče
- lžíce rumu a lžíce másla navíc na pomazání upečených buchet
Mohlo by vás zajímat
Postup: Do větší mísy prosejeme mouku a do vršku kopečku vyhloubíme důlek. Do něj pak nadrobíme droždí. V rendlíku si rozehřejeme máslo a zalijeme jej polovinou mléka, dobře promícháme, ale nevaříme - hotová směs by měla být maximálně vlažná. Mléko s máslem pak nalijeme na droždí v mouce, mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Když nám kvásek hezky vyběhne, přilijeme k mouce zbytek mléka pokojové teploty, přidáme vejce i žloutek, oba druhy cukru, špetku soli. Tip: Můžeme přidat i trochu citronové kůry. Těsto pak buď opravdu důkladně vypracováváme rukama, lepší je ale zapojit kuchyňský robot, který jej bez námahy uhněte opravdu do hladka. Hotové těsto opět přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu a půl kynout. Během této doby je dobré těsto ještě párkrát propracovat.
Mohlo by vás zajímat
Hotové těsto vyválíme a nakrájíme na dvacet dílků. Ty pak rozmačkáme na placky a naplníme. Skvělá je maková náplň, kterou připravíme tak, že v kastrůlku rozehřejeme mléko, přidáme do něj dvě lžíce cukru a trochu skořice a počkáme, dokud mléko nezačne vařit. Pak stáhneme plamen, přisypeme mák, kápneme do toho trochu rumu a mícháme, dokud směs nezhoustne. Tip: Buchty je samozřejmě možné naplnit i marmeládou, nejlépe domácí, dále třeba povidly, nebo oslazeným tvarohem, do něhož můžeme přimíchat i rozinky. Záleží jen na vás, jaké buchty máte nejraději.
Doprostřed každého dílku dáme dávku náplně, a pak těsto zabalíme jako malý raneček, můžeme i pootočit volné konce do pomyslného uzlíku. Tím uzlíkem dolů pak buchty po jedné pokládáme do pekáčku vymazaného sádlem. Pozor! Aby se buchty daly po upečení dobře oddělit, nesmíme je na sebe příliš tlačit a každou zvlášť ještě mažeme rozpuštěným sádlem, a to i po stranách. Buchty pak dáme péct do trouby na 170°C a pečeme asi 30 minut, až jsou krásně zlatavé.
Mohlo by vás zajímat
Po vyjmutí z trouby hotové buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a posypeme moučkovým cukrem. Po takové dobrotě se zapráší okamžitě, ale ohlídejte hlavně své nejmladší strávníky, aby buchty nejedli úplně horké - bolelo by je z toho břicho.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
7 tipů na velikonoční jidáše. Jak nejlépe upéct oblíbené pečivo. Vsaďte na tyto recepty
Božsky jemný tvarožník: Nadýchaný dort jen ze tří ingrediencí je hotový do hodinky
Cizinci se našich makových buchet a koláčů bojí. V mnoha zemích by za ně kuchař šel za mříže
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při pečení českých buchet: Jak na to, aby byly buchty jako od babičky?
Masopustní pohoštění jedna báseň! Usmažte si doma nadýchané koblížky jako od babičky
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu