Tabu v královské kuchyni: Alžběta II. miluje sendviče, ale jen s jednou speciální úpravou
24. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Vypadají, že mají na růžích ustláno, jenže být členem britské královské rodiny je ve skutečnosti pořádná fuška. Vládnoucí klan totiž musí dodržovat nejrůznější pravidla a předpisy, což těm, kdo do něj patří, občas pořádně komplikuje život. A to se týká i jídel, která je zapovězeno požívat nejenom kvůli etiketě, ale i z řady jiných důvodů. Jaká jídla jsou na královském stole tabu?
Královnin sendvič
Královna Alžběta je velkou fanynkou sendvičů. Ale pozor, není to tak jednoduché. Panovnice totiž nesnáší kůrky na pečivu. Zato má ráda náplň sendvičů vyrobenou z tenkých plátků okurky, tuňákové majonézy a špetky pepře. A chleba musí být samozřejmě pořádně namazaný máslem.
Mohlo by vás zajímat
Celá královská rodina se především při oficialitách vyhýbá česneku. Nikoliv proto, že by to byli upíři, důvod je zcela prostý. Jelikož se neustále potkávají s řadou lidí a komunikují na veřejnosti, tak by nebylo zrovna na úrovni, kdyby z nich byl cítit česnekový odér. Tento postoj před lety potvrdila sama vévodkyně Camilla, manželka prince Charlese v rámci účasti v australské soutěži MasterChef. Když se jí jeden z porotců Gary Mehigan zeptal, co královská rodina nejí, Camila odvětila: "Nerada to říkám, ale česnek. Ten je zcela nevhodný." A tohle tabu platí i pro cibuli, která, stejně jako česnek, zanechává, kulantně řečeno, poněkud štiplavý dech.
Mohlo by vás zajímat
Rare steak? Pro Alžbětu nikdy
Královna Alžběta se v otázce jídla projevuje jako opravdová puntičkářka, ovšem v tomto případě jí to budiž ke cti. Jí totiž pouze ovoce a zeleninu, které mají v dané době sezónu. Bývalý královnin kuchař Darren McGrady pro magazín RecipesPlus prozradil, že během léta v Balmoralu má královna na stole každý den jahody a nikdy neřekne ani slovo. Ale jakmile byste to udělali v lednu, vrátí vám je s poznámkou, jak se opovažujete poslatjí geneticky upravené ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Britská panovnice si rozhodně nepotrpí na úpravu masa rare. Když se podává třeba jehněčí pečeně, což je jedno z obvyklých velikonočních jídel, mívá na talíři vnější kousky masa, protože ty jsou nejvíc propečené. Určitá konzervativnost britské monarchie se projevuje i v jídle, zřídkakdy totiž na menu najdete těstoviny. Malá princátka si tak špagety s kečupem nejspíš dávají jedině potají v kuchyni… A to samé platí i o rýži.
Zakázané kalamáry
Královská snídaně začíná každý den vajíčkem. Jenže není vejce jako vejce. Například královna nejí jiná než hnědá, protože podle ní chutnají lépe. A zkuste jí to vymluvit, když je královna! Členové královské rodiny si neužívají ani na pracovních cestách v zahraničí. Protokol jim kupříkladu doporučuje, aby nepili vodu z vodovodu. Jedná se o preventivní opatření, které má zabránit tomu, aby něco nechytli a nemohli pak plnit královské povinnosti. Ze stejného důvodu musí odmítat i ústřice, kalamáry, hřebenatky a další měkkýše. I když jsou vynikající, jakmile se špatně uvaří, mohou způsobit značné zažívací potíže.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dijonská hořčice: Dochucovadlo, které zbožňoval už francouzský král Ludvík XI. a básnil o něm i Shakespeare!
Párek nebo klobásu si bez ní někteří nedokážou… Číst více
Desatero rad na téma jarní saláty: Jaké zálivky jsou nejoblíbenější a jak je připravit
Téma jarních salátů začne být atraktivní, jakmile nosíme ze zahrádky nebo trhu chutnou jarní zeleninu, plnou svěží chuti a vitamínů. Ať už to jsou… Číst více
Nejoblíbenější zálivky na saláty: Správná zálivka salátu dodá báječnou chuť
Základem všeho je vždy čerstvá zelenina a především kombinace různých druhů listové zeleniny - tj. salát ledový, hlávkový, rukola či polníček.… Číst více
Zázrak ze sezamových semínek: Z tahini pasty vytvoříte dokonalý dresink a hodí se i do dezertů
Neobejde se bez ní pomazánka hummus ani mnoho… Číst více
Už jste ochutnali Cobb? Slavný americký salát nasytí i ty největší jedlíky. Co vše do něj patří?
Pestrobarevný a bohatý salát Cobb je asi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
Jak využít levanduli v kuchyni: Dejte ji do provensálského koření, připravte sirup nebo ji využijte do pečení
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 15 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 21 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 22 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno 12. 6. 2024 08:35
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17