Velikonoční jídelníček: O Škaredé středě musí být škaredé jídlo. Maso až na Bílou sobotu!
31. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Čas Velikonoc je spojený s různými tradicemi a je oblíbený nejenom pro pomlázku, ale také pro velikonoční hody. Pokrmy, které se jídávaly o tzv. Svatém týdnu, tedy od Škaredé středy až do Velikonočního pondělí, jsou spojené s různými pověrami. Chcete si osvěžit zvyky našich předků? Není problém!
Škaredá středa
Svatý týden začíná, jak již název napovídá, týden před Božím hodem velikonočním, a sice Květnou nedělí. Dnes ale za první významný den tohoto období většinou chápeme Škaredou středu. Tu můžete znát ještě pod názvy Sazometná nebo Smetná. Souvisí s vymetáním sazí z komínů, protože v tento den probíhal v domácnostech pořádný úklid. Jak uvádí Adolf Adam v publikaci Liturgický rok; historický vývoj a současná praxe, kromě toho, že měl vyhnat zlé duchy, byla to také příležitost k jarnímu gruntování a smýčení. Označení Škaredá souvisí s Biblí. Podle ní totiž v tento den Jidáš zradil Krista. Lidové pořekadlo pak praví, že kdo se bude v tento den mračit, bude se mračit i po celý následující rok. Zcela do toho zapadá i jídlo. V ten den totiž hospodyně tradičně připravovaly všelijaké placky, které ovšem měly vypadat škaredě. Rodina tak mívala k jídlu nejčastěji trhanec.
Mohlo by vás zajímat
Zelený čtvrtek
Na Zelený čtvrtek hospodyně pekly jidáše, pečivo z kynutého těsta. Měly připomínat Jidáše, který zradil Krista, lépe řečeno provaz, na němž se Jidáš z pocitu viny oběsil. V tento den se podle lidové tradice mají jíst „zelené“ pokrmy. Na stole se tak tradičně vždy objevovala jídla z luštěnin, ale také třeba kopřivová polévka. Dnes si můžete dát například špenát něbo nějaký dobrý salát.
Mohlo by vás zajímat
Velký pátek
Pro křesťany je Velký pátek dnem ukřižování Ježíše Krista. V tento smuteční den se věřící oddávali modlitbám, smutku a rozjímání. Byl to také den, kdy se dodržoval půst. Podávala se pouze bezmasá jídla, nejčastěji to byla polévka, do které hospodyně dala vše, co doma našla. Liturgický rok; historický vývoj a současná praxe uvádí, že v některých domácnostech se pak na stole objevovaly ryby.
Bílá sobota
Tento den znamenal pořádnou změnu, tedy zejména, pokud jde o jídlo. V křesťanské tradici totiž Bílou sobotou končí čtyřicetidenní půst! Na stole se tak objevovala velikonoční nádivka, ve které obvykle nechybělo uzené maso, vejce a zelené bylinky. Dříve to bývaly především nasekané mladé kopřivy, dnes hospodyňky zachovávají alespoň zelenou barvu a v nádivce se objevuje hlavně pažitka nebo petržel. V tento den se také zadělávaly mazance, nejčastěji z kynutého těsta, a rodina na Boží hod velikonoční odnášela do kostela k pomazání.
Mohlo by vás zajímat
Neděle – Boží hod velikonoční
Boží hod velikonoční byl dnem, kdy Ježíš vstal z mrtvých. K oslavě této události se tak stůl musel prohýbat pod dobrotami. K obědu se podával vývar z masa, který následovala pečínka. Tradiční je jehněčí nebo kůzlečí, které bývá v tomto čase nejlepší. Rozkrajoval se také sladký beránek.
Mohlo by vás zajímat
Velikonoční pondělí
Tento den patří vajíčkům, která symbolizují nový život a znovuzrození. O Velikonočním pondělí se tak vejce připravují na mnoho způsobů, od těch míchaných přes vajíčkové saláty až po plněná vejce nebo různé pomazánky. Vejce se přidávala do omáček či k masu a pokud došla nádivka, která se během velikonočních svátků jedla i studená, nešetřilo se vejci ani v ní.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční občerstvení pro dospělé koledníky: Čím je pohostit, aby doplnili vydanou energii
Velikonoční beránek: Obřadní pokrm, který se jedl už ve středověku
Bizarní hodování starých Řeků: Solené ryby zapíjeli medovinou, pivo považovali za barbarské
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13