Na Bílou sobotu končí půst! Upečte mazance, nabarvěte vajíčka a vymeťte dům
3. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Bílá sobota bývala tradičně den příprav na Boží hod velikonoční. Uklízení, pečení a vaření nabíralo na obrátkách, pletly se pomlázky a barvila se vajíčka, aby bylo druhý den ráno všechno nachystáno. Připomeňte si s námi tradice našich předků a třeba si některé i sami vyzkoušíte.
Velká noc
Podle Etymologického slovníku je v českém prostředí název Velikonoc zřejmě odvozen od slovanských názvů Wielkanoc či Veľká noc, a jak už slovní spojení naznačují, právě v noci ze soboty na neděli se stalo něco mimořádného, velkého. Podle Bible Ježíš, který byl ve čtvrtek zrazen Jidášem, posléze v pátek ukřižován a bezprostředně po smrti z kříže sňat a uložen do hrobu, v noci ze soboty na neděli vstal z mrtvých. Celá sobota až do západu slunce je proto pro křesťany ještě dnem smutku, ticha, rozjímání. Nekonají se žádné mše, kostelům chybí typická výzdoba. To se ovšem mění hned po západu slunce, při velikonoční vigilii. Dle starodávného zvyku, vycházejícího z orientálního počítání času, začínal totiž kdysi nový den již po západu slunce předešlého dne. Proto se oslavy velkých svátků, včetně Velikonoc, konají již v předvečer. Oslava Ježíšova vzkříšení tedy začíná večer na Bílou sobotu slavnostní bohoslužbou. Název „bílá“ je zřejmě odvozen od bílé barvy křesťanského roucha. Křesťanům právě v sobotu končí dlouhé postní období. Oslava zmrtvýchvstání Krista se prolíná s pohanskými oslavami začátku jara. Křesťanské a lidové tradice se tak v průběhu let mísí. Ale především jsou Velikonoce symbolem nového života a naděje.
Mohlo by vás zajímat
Příprava na Boží hod
Právě proto, že Velikonoce začínají již v sobotu večer, respektive v neděli ráno, musely hospodyňky všechno připravit předem. Na Bílou sobotu, jejíž název je odvozen buď ze zmíněného křestního roucha, anebo od slova „bílení“ ve smyslu uklízení, se tedy hodně uklízelo. Domov musel být čistý jako klícka. Podle lidových zvyků se dokonce měl dům vymetat novým koštětem.
Mohlo by vás zajímat
Když bylo uklizeno, mohly se hospodyňky pustit do pečení. Zadělávalo se hlavně na mazance, které byly ovšem dříve slané a plnily se masem. Až od 18. století se pekl mazanec sladký a mazal se po upečení tvarohem nebo medem. Pekly se ale také nejrůznější buchty, bochánky a chléb, a samozřejmě nesměl chybět velikonoční beránek, který symbolizoval Krista jako obětního beránka.
Nádivka aneb Hlavička
Bývala hlavním večerním chodem. Nádivka, které se říkalo také sekanina, sekanice nebo hlavička, byla směs sekaného masa, vajec, krupice nebo housek namáčená v mléce a čerstvých zelených bylin. Nádivka se obvykle pekla ve velkém množství, protože se počítalo s tím, že se bude jíst několik dní. Hlavička se jí říkalo proto, že dříve se do náplně přidávalo předem uvařené a obrané maso z telecí hlavy.
Mohlo by vás zajímat
Vajíčka a pomlázka
Na Bílou sobotu pletli z vrbového proutí hoši pomlázky a hospodyňky vařily vajíčka, která se pak barvila načerveno. Jak ve své knize Abeceda Velikonoc píše historička Valburga Vavřinová, červená je totiž barvou krve, života a vzkříšení. Ve středověku byly Velikonoce dokonce nazývány krvavými svátky, na památku krve, kterou Ježíš prolil pro spásu lidstva. Červenými vajíčky se pak na Boží hod velikonoční lidé navzájem obdarovávají a svobodná děvčata potom v pondělí dávají vajíčka koledníkům. Uklizeným domem, nabarvenými vajíčky a napečenými mazanci a beránky byly přípravy dokonány a Velikonoce mohly začít.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jídelníčky slavných: Angelina Jolie krmí děti vařenými brouky a pavouky
Asi není potřeba dlouho vysvětlovat, kdo je… Číst více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda v naší kuchyni Špalda je sice nenáročná a odolná obilovina, ale její výnosy jsou nižší. S tím souvisí také její vyšší cena. Špalda je výživná… Číst více
Regionální recepty: Připravte si slezské nebe u vás doma
Slezské nebe (německy Schlesisches Himmelreich,… Číst více
Zuppa di Farro: Italská zeleninová polévka zasytí díky jedné neobvyklé ingredienci. Víte, jaké?
Italové jsou na hutné zeleninové polévky přímo… Číst více
Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Při představě, že byste snědli červíka, se vám… Číst více
5 zaručených tipů, jak se definitivně zbavit octomilek: Pomůže pivo, máta i lednice
Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší… Číst více
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Posezení v přírodě Máme rádi příjemné chvíle u chaty nebo na terase, posezení s rodinou a přáteli. Těšíme se na společné jídlo. Pěkné chvíle nám ale… Číst více
Vratič obecný je známá bylina s repelentními účinky. Z jeho květů si snadno vyrobíme domácí repelent
Vratič se dříve používat k vypuzení parazitů, dnes se již od vnitřního užívání ustoupilo, protože jeho účinná dávka se blíží dávce toxické. Další… Číst více
Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
S příchodem podzimu a sychravých dnů tak nějak… Číst více
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Desatero rad na téma barvení velikonočních vajec: Jak vajíčka připravit, skladovat a správně barvit
Senzační velikonoční nádivka podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Paprika z horkovzdušné fritézy zapečená s uzeným, bramborovou kaší a sýrem
Přidáno před 58 minutami
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 2 hodinami
Kurkumačka s kroupami
Přidáno před 7 hodinami
Salát z kuskusu a bylinek a la Taboulé
Přidáno před 8 hodinami
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 9 hodinami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 11 hodinami