Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou
14. 4. 2021 Tipy a triky
Buchty, koláče, šátečky a jiné pečivo z kynutého těsta zkrátka potřebují náplň. Právě spojení nadýchaného těsta s vláčnou, správně ochucenou náplní tvoří dohromady tu nejlepší chuťovou souhru. Připomeňte si s námi klasické náplně i ty méně obvyklé. Už jste zkusili třeba brusinkovou?
Náplně do koláčů snadno a rychle
Na náplň se obvykle smíchá jedna základní surovina, jakou je třeba tvaroh, s cukrem, kořením a vajíčky, případně se zahustí piškoty nebo strouhankou. Příprava náplně je tedy asi nejsnazší část celého pečení. Jde hlavně o to, aby se sladily jednotlivé suroviny tak, aby byl výsledek chuťově harmonický. Tvaroh si třeba rozumí s citronem a rumem, povidla a mák se skořicí, kaštany s vanilkou a ořechy s mletým hřebíčkem.
Mohlo by vás zajímat
Inspirace tradičními kuchařkami
Slavná česká učitelka a autorka kuchařských příruček, Marie Janků-Sandtnerová, známá jako „Sandtnerka“, uvádí ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 mimo jiné recept na nádivku ze suchých švestek. Podle tohoto předpisu potřebujete 250 gramů suchých švestek, 60 g cukru, skořici, citronovou kůru a rum. Postup je dle Sandtnerové následující: Suché švestky opereme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Měkké procedíme, zbavíme pecek, usekáme a prolisujeme. Pak do nich přidáme cukr, tlučenou skořici, citronovou strouhanou kůru a rum. Je-li nádivka hustá, zředíme ji šťávou, ve které se švestky vařily.
Mohlo by vás zajímat
V Praktické kuchařce M. Retikové zase najdeme návod na náplň kaštanovou: Kaštany se oloupají a uvaří. Hnědá slupka se z nich odstraní, načež se kaštany ustrouhají, přidá se půl bílku, cukru dle libosti, trochu vanilky, a kdo chce, trochu strouhaných mandlí. Ve stejné knize autorka také radí, jak udělat náplň do buchet s brusinkami: Dobře připravený tvaroh promíchá se lžící zavařených brusinek a trochou šťávy, aby to bylo pěkně růžové. Osladí se dle chuti.
Klasické i originální plnění
Mezi nejčastěji používané, a také nejoblíbenější, patří tvarohová, maková, povidlová, ořechová a jablečná náplň. Klasickou tvarohovou připravíte snadno a jen s pomocí několika málo surovin. Vyzkoušejte ale určitě také nenáročnou makovou či. Jablečnou nádivku můžete vylepšit medem a rumem. Chcete-li být originální, můžete vyzkoušet náplň z rumových perníčků. Hodí se do bábovky, buchet, ale například i do taženého závinu. Na ořechovou náplň pak stačí spařit mleté vlašské ořechy vroucím mlékem, smetanou nebo vodou, poté je smíchat s cukrem, vanilkou, citronovou kůrou, trochou mletého hřebíčku a případně zahustit strouhanými piškoty, nebo naopak doplnit nějakou pikantní zavařeninou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při pečení českých buchet: Jak na to, aby byly buchty jako od babičky?
Kynuté buchty: Video poradí začátečníkům, jak na českou klasiku s lahodnou náplní
Kecaný koláč, tzv. podmokelský, pochází z Děčína. Víte, jak se připravuje a čím se plní?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Osvěžující poháry s mraženými borůvkami
Přidáno před 2 hodinami
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 4 hodinami
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 8 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 9 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 10 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 11 hodinami