Vejce Benedikt: Luxusní milionářská snídaně pro vyvolené? Připravte si ji doma!
28. 4. 2021 Vaření
Dobře, přiznáváme to hned na začátku. Na sto procent se neví, kdo poprvé přišel s receptem na tohle jídlo, jistá je jen jedna věc: byl to génius! Kombinace opečeného křupavého pečiva, uzeniny, vejce a jemné omáčky je totiž čisté kulinární blaho. Pojďte se s námi podívat za historií tohoto pokrmu a naučte se jej připravit doma.
Legenda jménem Benedikt
Podle portálu History of Woman existuje více verzí, jak tohle slavné snídaňové jídlo vzniklo i odkud má svůj specifický název. Recept pochází ze Spojených států, kde si vejce připravené přesně tímto způsobem poprvé objednal v roce 1894 v newyorském hotelu Waldorf Astoria burzovní makléř Lemuel Benedict. Chtěl se tak údajně zbavit ranní kocoviny a jídlo mu mělo pomoci překonat obtíže s tímto stavem spojené. To je jeden příběh. Jiný říká, že pokrm vznikl ještě o 25 let dříve v restauraci Delmonico jako jídlo pro milionáře LeGranda Benedicta. No a do třetice bývá za vynálezce této lahodné kombinace toastu, vajec a krémové omáčky označován prominentní newyorský bankéř a jachtař Elias Cornelius Benedict. Ať tak, či tak, jídlo pro chudé, jak se zdá, to nikdy nebylo. A ani dodnes není. Když si tuhle lahůdku objednáte v restauraci, budete muset vytáhnout z peněženky nejméně 120 korun za jednu porci.
Mohlo by vás zajímat
Vaječná klasika, která nezklame
Z čeho přesně sestává tohle jídlo? Základem je křupavé opečené pečivo, na které se položí šunka. Na ni přijde pošírované vejce, vše se přelije teplou holandskou omáčkou a dochutí solí a čerstvě mletým pepřem. V originální verzi se jako pečivo používá anglický snídaňový muffin, ale není to nutnost, na které by se dnes mělo trvat. Postačí i kvalitní toastový chleba. To je ovšem jediná výjimka. Další ingredience už musí zůstat ve výše uvedeném složení. Existují sice varianty s lososem nebo se špenátem. Je to taky skvělá volba, ale to už pak není Vejce Benedikt.
Jak na to?
Příprava vyžaduje trochu víc času, ale výsledek stojí za to. Opečení pečiva je snadné a není třeba to dramatizovat. Toasty můžete opéct dozlatova z obou stran v pánvi nebo v troubě. Pak byste měli pokračovat pošírovaným (neboli ztraceným či zastřeným) vejcem. To už je trochu oříšek. Ve výsledku by totiž vejce vařené ve vodě s octem mělo mít tekutý žloutek a tuhý bílek. Poprvé to zkuste podle přesného návodu, napodruhé to už zvládnete sami.
Mohlo by vás zajímat
Na vejce posléze přijde holandská omáčka. Umět tuhle lahůdku ze žloutků, bílého vína, rozpuštěného másla, citronové šťávy, soli a pepře se vám rozhodně vyplatí, protože ji využijete nejen při přípravě tohoto jídla, ale také třeba na chřest nebo jiné druhy zeleniny. Holandská omáčka je jedním z pilířů francouzské kuchyně a udělá parádu i na českém stole. Jakmile máte všechno připraveno, jednoduše nasázíte na sebe toast, šunku, vejce a vše přelijete hotovou omáčkou. Postupujte rychle, abyste pokrm podávali teplý. A pak už jen sklízejte zasloužené ovace strávníků!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Letem chlebovým světem: Víte, co je to lavaš, kde se jí naan a čím se plní mlawi?
Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší
Jak dlouho vařit vejce naměkko, nahniličku nebo natvrdo?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 6 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00