Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
20. 5. 2024 Vaření
Připravte si čínské placičky, směs masa marinovanou v pikantní směsi. Ať už si k nim dáte hranolky, pečené brambory, nebo třeba domácí chléb, pochutnáte si k obědu či večeři nebo i při oslavě.
Co jsou čínské placičky
Pokrmy à la čínská kuchyně, jsou poměrně oblíbené. Když si je připravujeme doma, snažíme se inspirovat tím, co nám chutnalo v čínské restauraci.
Čínské placičky jsou kousky masa, pokrájené na malé kostky a naložené do směsi pikantních ingrediencí. Jídlo je výborné jen tak s chlebem, s pečenými bramborami nebo s hranolky a oblohou. Hodí se i na oslavy, protože se s nimi dobře popíjí.
Mohlo by vás zajímat
Jak naložit maso, aby bylo křehké
Naložení neboli marinování je úprava, díky níž maso bude křehčí a zároveň chutnější. Záleží přitom na druhu masa, směsi, do které je naložené, a samozřejmě na různých chutích.
V klasické marinádě by neměly chybět koření a kyselé složky (třeba ocet, jogurt, víno). Čínu většinou nakládáme do směsi koření určených pro tuto kuchyni (například česnek, paprika, pepř, do některých jídel se přidává i kurkuma, zázvor, citronová kůra). Na zjemnění masa se používá škrob (solamyl). Do marinády se obvykle přidává sójová omáčka.
A jak dlouho marinovat maso na čínu? Záleží na druhu masa. Kuřecímu masu by stačil i kratší čas (1/2 hodina až 5 hodin, delším marinováním mírně mění strukturu), pro vepřové je vhodné tak 12 hodin.
Křupavá a křehká kachna, kuře podivuhodné chuti nebo smažené rýžové nudle - to jsou jídla, která velmi dobře známe z čínských bister a restaurací fungujících v České republice. Pravá čínská kuchyně…
Jak připravit čínské placičky
Na čínské placičky budete potřebovat: 1/2 kg vepřové kýty, 1/2 kg kuřecích prsou (nebo krůtích), 2 cibule, lžičku sladké papriky, lžičku pálivé papriky, worcester, sůl pepř, 1 vejce, solamyl, 3 stroužky česneku a olej.
Jak na to? Maso nakrájejte na jemné kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte hodně najemno, přidejte koření, rozklepněte ke směsi vejce, přidejte sůl, worchester, utřený nebo rozmačkaný česnek a asi 1-2 polévkové lžíce solamylu. Vše pořádně promíchejte a nechte do druhého dne rozležet v lednici.
Druhý den pořádně rozpalte olej, maso se pak bude lépe smažit. Pokud chcete pravidelnější tvary, můžete si na pomoc vzít lívanečník, jinak chystejte masovou směs na pánvičce s horkým olejem.
Maso naberte polévkovou lžící a trochu ho připlácněte druhou lžicí, aby lépe drželo pohromadě. Dejte směs na pánev a doupravte do podoby placičky. Osmažte po jedné straně a tak po dvou minutách placičky obraťte a usmažte i z druhé strany.
Náš tip: Z čínských jídel jsou velmi oblíbené i čínské smažené nudle s kuřecím masem. Přichystejte si je podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Z kulinární historie: Čínská kuchyně má 18 tisíc let dlouho tradici, ale rajčata a pro ni typické chilli papričky přinesli až Evropané
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 14 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 16 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06