Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr
Zdroj: unplash, Daniel Lloyd Blunk-Fernández

Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé uhlíky ještě položit? Skvělou rychlovkou jsou párky či klobásy. A aby to mělo trochu stylu, dopřejte je sobě i svým návštěvám pěkně v houskovém obalu, s pořádnou porcí zeleniny i omáček. Poradíme tajné fígle, jak to udělat co nejlépe!

V rohlíku, nebo v housce?

U nás oblíbená varianta pro spojení párku a pečiva je klasika za pár korun: párek v rohlíku. V Americe na to jdou jinak, speciální žemli podélně rozříznou, naplní zeleninou, přihodí grilovaný, ohřátý nebo pečený párek, posypou strouhaným sýrem, případně zakápnou nějakým dobrým dipem, a poměrně slušná porce jídla, hot-dog, je na světě! Proč to nezkusit taky? Vlastně na tom není nic těžkého a místo žemle můžete klidně použít třeba menší bagetu.

Pečivo je základ

Bude-li se chtít skutečně blýsknout, pečivo na hot-dog nekupujte, ale udělejte si je sami doma. Variací je spousta a návštěvě pak můžete nabídnout kromě klasické bagety nebo rohlíku třeba bagety brynzovésýrové s celerovou natí, nebo bagety se slunečnicovými semínky. Pečivo je lepší upéct den předem, bude se pak lépe krájet. Zároveň je můžete před naplněním posypat na řezu, velmi opatrně, trochou cukru a krátce ogrilovat. Cukr zkaramelizuje a vytvoří křupavou krustičku. Jen se to s ním, pochopitelně, nesmí přehnat.

Co dát dovnitř

Samozřejmě máme na mysli, co kromě párku či klobásy. Americký hot-dog totiž dělají úžasným právě všechny možné přísady. Skvělá je například nastrouhaná kyselá okurka, ale zkusit můžete i méně obvyklé kvašené okurky, případně kvašenou zeleninu pickles. Nic nezkazí ani kysané zelí či nakrájená nebo nastrouhaná čerstvá zelenina. Mějte různé ingredience připravené v mističkách a hosté si tak mohou vybrat, jak přesně chtějí mít ten svůj hot-dog ochucený.

Párky moc nepárejte

Když už si dáte tu práci, že chystáte grilovačku pro přátele a ještě pečete domácí bagetky, stojí za to koupit kvalitní párky s vysokým obsahem masa. Máte-li tu možnost, můžete si samozřejmě udělat domácí párky podle našeho receptu. Párky před grilováním nechte chvíli venku stát, aby nebyl teplotní šok pro uzeniny tak velký. A před grilováním je, na rozdíl od špekáčků, nikdy nenařezávejte. Veškerá šťavnatost by byla ta tam. S tím taky souvisí, že párky stačí grilovat krátce, jinak by byly vysušené. Párky můžete před grilováním také namarinovat, nebo použít šťavnatější klobásy. A když už jsme u té šťavnatosti, hot-dogům prospěje i plátek křupavé slaniny. Přihoďte jej na gril, když budete dělat párky.

Velkolepé finále

Máte opečené housky, připravenou zeleninu i párky už na grilu. To je dobře, jen to chce ještě poslední tečku. Něco jako třešničku na dort. Tou bude v případě hot-dogů vybraný dip, klidně i kečup nebo hořčice, případně oblíbená pikantní omáčka. Připravenu můžete mít i křupavou osmaženou cibulku, sušenou smaženou cibulku, nebo fantastickou karamelizovanou cibuli na pivě.  A konečně, nakonec hot-dogy posypte strouhaným sýrem! Ano, víme, že tohle jídlo se nedá jíst moc „kulturně“ a asi po něm ani nezhubnete, ale na zahradě, na terase, nebo zkrátka u grilování s rodinou či přáteli nechte dietu i uhlazenost stranou. Hlavně si užijte společné chvíle s dobrým jídlem!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den ořechů

Den ořechů

Ořechy skutečně představují velmi zvláštní skupinu ovoce. Jsou to vlastně jedlá semena, která u ostatních druhů ovoce nekonzumujeme. Ořechy obsahují… Číst více

Den pekanových ořechů

Den pekanových ořechů

Pekanové ořechy mají jedinečnou chuť, která dokáže dát kouzlo připravovanému pokrmu. Pekanové ořechy lze použít v široké škále jídel, od sladkých až… Číst více

Den pekanových sušenek

Den pekanových sušenek

Tou nejdůležitější ingrediencí jsou pekanové ořechy. Ty nasekejte nahrubo. Ne však všechny, některé si uschovejte na zdobení. ¾ hrnku (asi 80 gramů)… Číst více

Marie

Nejnovější recepty Více