Potraviny, které pomáhají zlepšit paměť: Vsaďte na borůvky, čokoládu nebo ořechy!
22. 8. 2021 Životní styl
Nejen školáci si toho musí spoustu zapamatovat. Mít dobru paměť se hodí i dospělým a možná i víc než dětem. Pokud stále hledáte klíče a zapomínáte na schůzky, zkuste některou z potravin, jež mohou zlepšit „pamatováka“. Myslete ovšem na to, že jen jídlem se nespasíte a paměť je třeba i trénovat.
Čokoláda pro lepší fungování mozku
Hledáte vždy výmluvu, proč si pochutnávat na sladkých čtverečcích? Nyní už nemusíte. Čokoláda je dobrá nejen na nervy, ale i na paměť. Mohou za to flavonoidy obsažené v kakau. Tyto látky rostlinného původu, které najdeme ve všech rostlinných buňkách, v přírodě mají funkci barviv a na nás působí jako antioxidanty. Flavonoidy mají pozitivní vliv na cévy, které zpevňují. Kakao by tak mělo zlepšovat kognitivní funkce, neboť zvyšuje průtok krve do mozku. V rámci studie uvedené na webu Frontiersin.org se zjistilo, že podávání kakaových flavonoidů zlepšilo u lidí krátkodobou paměť i zpracování vizuálních informací. Díky těmto látkám se také snižuje riziko rozvoje demence ve stáří. Pozitivní vliv měla čokoláda i na osoby trpící nedostatkem spánku, u nich výrazně zvýšila výkonnost mozku a rychlost myšlení. Řiďte se však i rčením, že všeho moc škodí. Lepší paměť vám zaručí už jen 30 g čokolády denně. A vsaďte raději na tu tmavou s větším podílem kakaa. Ta vám prospěje úplně nejvíc.
Mohlo by vás zajímat
Díky rybám nebudete zapomínat
To, že omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách mají obecně pozitivní vliv na naše zdraví (hlavně na činnost srdce nebo na zrak či pleť), je známé dlouho. Víte ale, že působí i na to, co vám zůstane v hlavě? Podle výzkumů se zjistilo, že lidé, kteří jedli ryby, jako jsou treska, tuňák či losos aspoň jednou týdně, měli pomalejší pokles paměti. Mohou za to právě omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku. Rybí olej obsahuje především dva typy omega-3 mastných kyselin - EPA a DHA. Ty podle stránek Healthline.com zlepšují výkonost mozku a schopnost vybavit si jisté věci. EPA a DHA mají důležitou roli i na vyvíjející se mozek dítěte. Z toho důvodu je vhodná konzumace rybího oleje již u nastávajících matek během těhotenství. Tyto mastné kyseliny jsou důležité pro udržení normální funkce mozku po celý život. Jsou hojně zastoupeny v buněčných membránách mozkových buněk a usnadňují komunikaci mezi nimi. Ovlivňují hlavně tzv. pracovní paměť, díky níž déle udržíme získané informace. Navíc zmírňují i depresivní stavy. Nejvíce omega-3 mastných kyselin obsahují třesčí játra, pak kaviár, losos, chia semínka a vlašské ořechy.
Mohlo by vás zajímat
Borůvky zlepšují paměť u starších lidí
Pokud vám dělá stále větší problémy si něco zapamatovat, vsaďte na borůvky. Jim totiž modrou barvu dodávají antioxidanty zvané antokyany, které zabraňují ztrátám paměti hlavně u starších ročníků. Podle údajů na webu Yourheights.com prý tyto flavonoidy zpomalují proces stárnutí a změny s ním spojené. Pravidelná konzumace borůvek (ideální jsou dvě hrsti denně) vám tak může pomoci omladit mozek až o 2,5 roku. Navíc s jejich pomocí můžete předejít riziku vzniku Alzheimerovy choroby. Výzkumy totiž ukazují, že antokyany mohou mít v mozku dokonce neuroprotektivní účinky (tedy, že předcházejí nemocem spojeným s poškozením nervového systému), protože chrání mozek před toxiny, záněty a poškozením buněk. Kromě těch z našich lesů mají podobné účinky i kanadské borůvky.
Sójové výrobky zlepšují soustředění
Když jste se učili ve škole na zkoušky, zobali jste lecitinové tablety? Tento fosfolipid se získává převážně ze sójového mléka, tofu a dalších výrobků ze sójových bobů, obsahují jej ale i některá semínka, ořechy nebo vaječný žloutek. O lecitinu se říká, že je potravou pro mozek. Vědci zjistili podle webu Wholefoodsmagazine.com, že konzumace lecitinu pomáhá regenerovat zpomalené mozkové buňky a zlepšuje paměť, řeč a motorické funkce. Nejvíc je prospěšný pro starší lidi. Součástí lecitinu je látka cholin a ta, jak se píše na stránkách Medicalnewstoday.com, se podílí na vývoji mozku a zlepšuje paměť. Vzhledem k účinku cholinu na mozek se má za to, že lecitin může být prospěšný pro osoby s neurologickými poruchami, Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence projevujícími se ztrátou paměti. Lecitin zvyšuje i schopnost koncentrace, takže pomáhá rychleji vstřebat informace.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídlo a psychické zdraví: Které pochutiny pomohou zlepšit náladu?
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Vlašské na mozek, mandle pro větší prsa: Druhy ořechů podle jejich zdravotních benefitů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 14 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 16 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 18 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06