Romantický příběh rakouské limonády Almdudler: Původně byl tento bylinkový nápoj svatebním darem!
24. 8. 2021 Historie a zajímavosti
Osvěžující limonádu Almdudler seženete v Rakousku snad všude. Neoddělitelně je spjatá s oblastí Alp, což přímo podporuje i malba na etiketě, na níž jsou vyobrazeni muž a žena v typických rakouských krojích – dirndlech. Znáte ale historii téhle "rakouské Kofoly"?
Limonáda jako svatební dar
Starý známý obraz páru Marianny a Jakoba patří k Almdudleru odjakživa stejně jako tvar skleněné láhve. Dát si v nějaké tradiční dřevěné horské chatě s výhledem na alpské vrcholky sklenici téhle perlivé bylinné limonády je něco, co v Rakousku musíte zažít. Almdudler není žádnou novinkou, jeho historie sahá až do 50. let minulého století. Limonádu vymyslel vídeňský podnikatel Erwin Klein a dal si s tím docela práci, recepturu na nápoj s bylinkovými výtažky vyvíjel celkem tři roky. Kleinovi ovšem tíhli k limonádám už mnohem dříve. Již v 19. století dědeček Erwina Kleina vyráběl údajně nejlepší limonády v celé Vídni. V obchodech bylo možné si Almdudler poprvé koupit v roce 1957. S vytvořením Almdudleru se pojí i romantický příběh - první láhev Almdudleru prý Klein daroval své manželce Ingrid přímo v den jejich svatby.
Mohlo by vás zajímat
V Almdudleru se ukrývá vůně alpských luk, neboť jsou v této limonádě nakombinována přírodní aromata z celkem 32 horských bylin. Jde o příjemně osvěžující nápoj jemně nahořklé chuti, kterému právě bylinky dodávají na výjimečnosti. Asi vás ani nepřekvapí, že receptura na tuhle limonádu je tajná a bylinky použité do Almdudleru podléhají přísné kontrole. Nejprve se rostliny jako meduňka, šalvěj, hořec, badyán a třapatka nasuší, rozdrtí a jemně extrahují. Extrakt se pak nechá uležet několik týdnů a poté se smíchá s čerstvou pramenitou vodou, přírodním cukrem a kyselinou citronovou.
Když nemají Almdudler…
Pokud by vás zajímal původ neobvyklého názvu, vychází ze slovního spojení „auf der Alm dudeln“ (volně přeloženo: jódlování na alpské pastvině), přičemž slovo dudeln označuje speciální druh vídeňského jódlování. S Almdudlerem se zkrátka nejlépe jódluje na zelených alpských pastvinách. O popularitě Almdudleru svědčí to, že v Rakousku patří k nejoblíbenějším nápojům. Původní Almdudler je klasická perlivá sladká limonáda a poznáte jej podle červené etikety. V současnosti koupíte v Rakousku i Almdudler bez cukru, neperlivý, méně sladký naředěný perlivou vodou (Almdudler g'spritzt), dále s příchutí bezu nebo třeba moderní povzbuzující verzi s maté a guaranou. Pokud byste toužili si jej připravit sami doma, jsou k dostání i Almdudler sirupy. A dokonce koupíte i želatinové bonbonky s příchutí této limonády. Almdudler je prostě hit. Dokládá to reklamní slogan firmy: „Wenn de kan Oimdudla haum, gemma wieda ham!“, který v překladu znamená „Když nemají Almdudler, půjdeme zase domů“.
S pivem, vínem i sektem
Almdudler byl vytvořen jako nealkoholická alternativa k pivu i jako ingredience k vytváření různých drinků s alkoholem. Dodnes se míchá s pivem místo citronové limonády jako radler. Tento nápoj má i svůj vlastní název Almradler a v Rakousku se prodává rovnou namíchaný v láhvi. Oblíbená je i kombinace s vínem. Směsi s červeným nebo bílým vínem se nazývají Almdudler Rot nebo Almdudler Weiß, Süßer Gespritzter, süßer Mischung, Almspritzer, Liftler, Kaisermischung (červené nebo bílé, podle druhu vína) nebo Tiroler. Z Almdudleru si můžete navíc namíchat i některé oblíbené koktejly a i ony mají své názvy. Třeba Almjodler je Almdudler s vodkou, Almjäger je s Jägermeister, Almslammer s tequilou, Gindudler s ginem a Rumdudler s rumem. Zkuste třeba Almpari. Potřebujete 100 ml Almdudleru, 100 ml prosecca, 40 ml campari a čerstvou mátu na ozdobu. Vše nalijte do sklenice a podávejte s ledem. A pokud nemáte na alkoholický drink zrovna chuť, vychutnejte si Almbudler jen tak. Nemusíte kvůli tomu ani jezdit do Rakouska, původní originální druh seženete běžně i v českých obchodech.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Roman Staša ustál moderátorské zemětřesení na Nově: Mám ve Snídani jeden velký problém, přiznal nedávno
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Záhada slavné limonády: Proč se zázvorové pivo jmenuje pivo, když to vlastně není pivo?
Nejnovější recepty Více
Lilek s domácí à la boloňskou směsí
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na slanině s bylinkami
Přidáno před 19 hodinami
Kuře s adjika dresinkem
Přidáno před 20 hodinami
Uzená krkovice s lesními houbami a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Pekingské zavinuté zelí
Přidáno před 22 hodinami
Škvarkové bulky
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vznikl radler? Pivo ředěné limonádou mělo možná zamaskovat problém jednoho hospodského
7 nejlepších bylinkových receptů. Které bylinky se hodí nejlépe k dochucování pokrmů a snadno se pěstují na zahradě
S vůní bylinek: Připravte si osvěžující limonádu z vlastnoručně vyrobeného sirupu