Rakouský trhanec: Lahodný nepořádek na talíři miloval i císař Franz Josef I.
29. 8. 2021 Vaření
Kdo by to byl řekl, že se může „palačinka“ natrhaná na kousky stát takovým hitem. Trhanec patří k nejoblíbenějším rakouským dezertům a v nabídce jej mají i nóbl vídeňské cukrárny. Nadýchané těsto natrhané na kousky přelité voňavou ovocnou omáčkou je zkrátka dokonalé a projasní i deštivé dny.
Příběhy nepovedené palačinky
V němčině se dezert jmenuje Kaiserschmarrn, přičemž slovo Kaiser odkazuje rovnou přímo k císaři, výraz Schmarrn nebo Schmarren vyjadřuje nepořádek, nesmysl nebo nějakou nepovedenou věc. Zdá se vám, že tato slova spolu nemohou nijak souhlasit? Odpověď najdete v příbězích o historii tohoto dezertu, kterých je, jak už to tak bývá, spousta. Většina historek souvisí s nepodařenou přípravou palačinky, která se při obracení potrhala. Podle jedné z teorií ji připravila žena alpského statkáře, u něhož se císař jednou náhodně zastavil. Podle další prý za nepovedený dezert mohla samotná císařovna Sissi, která chtěla svému muži zbožňujícímu palačinky udělat radost, a nebo prostě jen císařovo služebnictvo. V každé z historek figuruje i zmínka o tom, jak se císař rozčílil, když mu natrhanou placku nabídli, a padla slova o nepořádku na talíři. Možná se ani trhanec k císař nedostal a kuchaři řekli jen něco o tom, že takovou nepovedenou věc přece nemůžou císaři nabídnout. V každém případě asi o takový nesmysl nešlo, když se dezert ujal a je populární do dnešních dnů.
Mohlo by vás zajímat
Trhanec podle „Sandtnerky“
Císařský trhanec se ale od naší palačinky hodně odlišuje hlavně konzistencí těsta, které je oproti ní nadýchané a spíš se podobá omeletě. Místo celých vajec se totiž do těsta přidává sníh. Lehoučké těsto se pak nalije na rozehřátou pánev s máslem či olejem a nechá se ztuhnout. Pak se otočí, natrhá na kousky a opeče dozlatova. Tradičně se trhanec podává s kořeněným švestkovým kompotem, jsou však i varianty s jablečným pyré (Äpfelschmarrn), s třešněmi či višněmi (Kirschschmarrn) nebo s bramborami (Erdäpfelschmarrn). Těsto na trhanec se dá samo o sobě vylepšit přidáním rozinek naložených v rumu. Slavná kuchařka Marie Janků Sandtnerová uvádí ve své kuchařské knize odlehčenou verzi trhance s tvarohem: Do umíchaného másla (3 dkg) se solí dobře zamíchejte 6 dkg cukru, 3 žloutky, zrníčka z vanilkového lusku, citronovou kůru, 45 dkg tvarohu a 60 ml smetany. Přidejte tuhý sníh ze 3 bílků a 6 dkg mouky. Pak těsto nalijte do dobře vymazaného pekáče, vložte do trouby a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut. Poté těsto roztrhejte dvěma vidličkami a dejte ještě na chvíli do trouby. Upečený trhanec pocukrujte a podávejte k němu rybízovou nebo malinovou šťávu.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduchý šmorn
Přestože původ Kaiserschmarrnu je v Rakousku, je oblíbený i na jihu Německa, dále ve Slovinsku jako cesakrski praženec nebo v Maďarsku pod názvem császármorzsa. U nás se dělá klasický trhanec nebo kajzršmorn. Ve starých kuchařkách najdete spíš recept na šmorn z bramborového těsta nebo z krupice. Někdy byla tímto názvem, označována jednoduchá sladká kaše. Jak na ni? 200 g krupice nejprve osmažte na velkém množství másla, aby se od sebe jednotlivá zrníčka oddělila. Poté krupici zalijte 375 ml mléka, povařte a následně ještě do směsi přidejte 3 vajíčka. Vše se pocukruje, posype skořicí a podává s kompotem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Jak se pila káva za socialismu? Českého „turka“ z kávové směsi Standard za 8 Kčs měli rádi skoro všichni
Jak chudý učeň ke štěstí přišel: Kde se vzal Sachrův dort, symbol Vídně?
Čím nahradit vejce, které chybí do receptu? Ukážeme vám několik možností
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Paprika z horkovzdušné fritézy zapečená s uzeným, bramborovou kaší a sýrem
Přidáno před 2 hodinami
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 4 hodinami
Kurkumačka s kroupami
Přidáno před 9 hodinami
Salát z kuskusu a bylinek a la Taboulé
Přidáno před 10 hodinami
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 11 hodinami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalou jahodovou bublaninu? Díky šlehačce bude úžasně vláčná a jemná, s jahodami rozhodně nešetřete
Co ze starých rohlíků? Udělejte žemlovku, domácí chipsy nebo netradiční trhanec!
Co jedli vojáci v Normandii? Konzervy i nápoje v prášku nebo čokoládové tyčinky s povlakem proti jedovatým plynům