Dezert Hruška krásná Helena vznikl kdysi ve Francii z tajné lásky k operetní pěvkyni
12. 10. 2021 Vaření
Sezona hrušek vrcholí a možná by se vám hodila nějaká inspirace, kam je použít. Jednu takovou máme. Z hrušek totiž můžete připravit přímo luxusní dezert. Vždyť, co může být lepšího než horká hruška zalitá čokoládovou polevou a naopak trochu zchlazená vanilkovou zmrzlinou? Navíc, když má tak vznešené jméno Helene?
Dezert od francouzského mistra kuchaře
Na první pohled na ní možná není nic výjimečného a složitého, přesto je hruška Helene jedním z nejdokonalejších dezertů. I když v loňském roce oslavila již své 150. narozeniny, stále je známá a nezastínily ji ani nejmodernější sladké delikatesy současnosti. Dezert nesoucí jméno Heleny, nejkrásnější ženy světa, kvůli níž se rozpoutala Trójská válka, se v originále jmenuje Poires belle Hélène, tedy hrušky krásné Heleny. V roce 1870 jej, podle webu Myparisiankitchen.com, vymyslel tehdy teprve čtyřiadvacetiletý francouzský kuchař Auguste Escoffier, který je dnes považován za zakladatele moderní francouzské gastronomie. Escoffier tehdy pracoval v kabaretu Petit Moulin Rouge nedaleko Champs-Elysées, kousek od divadla, které vlastnil skladatel Jacques Offenbach. Jeho operety ho zřejmě zaujaly, neboť dezert vymysel při příležitosti uvedení operety Jacquese Offenbacha La Belle Hélène neboli Krásná Helena v Théâtre des Variétés. Podíl na tom určitě měla i tehdejší představitelka krásné Heleny, herečka a zpěvačka Hortense Schneider, která ho okouzlila svým hedvábně jemným hlasem.
Mohlo by vás zajímat
Poháry pro operní divy
Ostatně ze svého obdivu k nějaké operní divě se francouzský kuchař Escoffier vyznával i později v roce 1892. Tehdy ho zase zaujala slavná sopranistka Nellie Melba vystupující v opeře Lohengin Richarda Wagnera. Jí naopak věnoval dezert založený na pocukrované broskvi podávané rovněž s vanilkovou zmrzlinou, ale korunované malinovým pyré. Svým záměrem v případě Krásné Heleny také Escoffier inspiroval mnoho dalších kuchařů a v době reprízování operety v Paříži vzniklo v místních restauracích mnoho pokrmů nesoucích jméno Belle Hélène, třeba kuřecí prsa s chřestem a lanýži, nebo pošírovaná vejce položená na rozdrobeném kuřecím mase ozdobená špičkami chřestu.
Dokonale hříšná kombinace
Poháry kombinující horké a studené jsou dnes oblíbené a byly populární i za mladých časů Escoffiera. Kouzlo celého dezertu spočívá v tom, že se nejprve oloupané celé hrušky pošírují ve směsi vody, citrónové šťávy a cukr nebo také v bílém víně. Nejlepší je si vybrat bio hrušky a bio citron. Důležité je použít dostatečně zralé a sladké hrušky, ovšem přitom pevné, nepřezrálé a nepoškozené. Snažte se o to, aby i na hrušce zůstala stopka. Oblíbená je například hruška odrůdy Bosc, která má hladkou, rovnou slupku a tvar, což usnadňuje její loupání. Je možné použít i celé hrušky z kompotu, domácí pošírované jsou ale mnohem lepší.
Mohlo by vás zajímat
A jak tedy ten hruškový zázrak připravíte? Budete potřebovat: 2 celé skořice, 3/4 šálku krystalového cukru, 2 a 1/2 šálku vody a 4 pevné hrušky. Do středně velkého hrnce nalijte nejprve 1/2 šálku vody, přidejte skořici a cukr. Směs přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 2 až 5 minut, dokud se z ní nestane hustý sirup a nezíská zlatohnědou barvu. Snižte teplotu na nejnižší stupeň a opatrně do sirupu přilijte zbylé 2 šálky vody a šlehejte, dokud se sirup zcela nerozpustí ve vodě. Do směsi cukrového sirupu přidejte oloupané hrušky a 15 minut je vařte při mírné teplotě. Hrušky jsou hotové, když jsou trochu měkké, ale nesmí se rozpadat. Dávejte pozor, abyste hrušky nepřevařili. Hrušky pak nechte v sirupu vychladnout na pokojovou teplotu. Opatrně je vyjměte děrovanou lžící a přendejte na talíř. Podávejte se dvěma malými kopečky vanilkové zmrzliny a pokapané čokoládovou polevou. Escoffier ještě celý dezert zdobil kandovanými fialkami, to už si ale můžete klidně odpustit, stačí když hrušky přelité čokoládou ještě navíc posypete mandlovými lupínky a ozdobíte šlehačkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejslavnější zmrzlinové poháry: Připomeňte si s námi oblíbený Banana split nebo Broskev Melba
Jablečný štrúdl je poklad tradiční české kuchyně. Anebo je to jinak?
Dezert Snickers: S naším videonávodem bude jeho příprava hračka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 16 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 18 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 21 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů