Jiří Halamka je zpět na TV Paprika
8. 11. 2021 Ostatní
Od vítězství Jirky Halamky v kulinární soutěži Master Chef uplynulo již pět let. Za tu dobu stihl založit cateringovou firmu, otevřít a zavřít restauraci i spolupracovat s TV Paprika na kulinářských show. Po veleúspěšné show Čtyři roční období, která byla zaměřena na recepty ze sezónních surovin, přichází TV Paprika s novým pořadem Jiří, milovník masa. Jak už napovídá sám název, tato série je věnována především masovým pokrmům. Mistr kuchař Jirka opět předvede svůj kulinární um a lahodné recepty. Divákům prozradí své tajné tipy a triky a ukáže, jaké vynikající chutě lze vykouzlit ze známých, ale i méně známých základních surovin.
Jirkovými masovými dobrotami se můžete inspirovat od pondělí 8.11. každý všední den od 17:30 na TV Paprika. Patříte-li však spíš k milovníkům sladkých dobrot, neměli byste si nechat ujít premiérovou cukrářskou show Mistrovské pečení – Austrálie. Dvanáct amatérských cukrářů bude soutěžit o titul Nejlepší australský cukrář amatér. Litý cukrový boj odstartoval ve středu 3.11. ve 22:00 na TV Paprika. Listopad bude na TV Paprika skutečně pestrý! Do té doby, přinášíme ochutnávku tří exkluzivních receptů přímo od Jirky, které rozhodně stojí za vyzkoušení.
Slaný koláč s vepřovým masem
Suroviny:
- Ořezy z masa (250g)
- 250 g másla
- 0,5 kg hladké mouky
- 2 plechovky drcených rajčat
- 2 červené cibule
- 1 fenykl
- 2 dcl červeného víno
- 100 g nastrouhané mrkve
- 100 g nastrouhaného celeru
- 300 g brambor vařených ve slupce
- 200 ml mléka
Postup přípravy:
Na mlýnku nameleme ořezy z masa na hrubší strukturu. Vytvořenou masovou směs orestujeme na pokrájené cibuli, fenyklu, nastrouhané kořenové zelenině, přidáme drcená rajčata a zalijeme červeným vínem. Směs vaříme tak dlouho, dokud se většina tekutiny nevyvaří.
Mezitím z ledového másla a mouky zformujeme hladké těsto, které vměstnáme do koláčové formy. Takto vytvořený korpus předpečeme cca 25 minut při 180-190 °C. Předpečený korpus naplníme směsí z masa a zeleniny.
Mezitím z uvařených brambor, másla a mléka vyšleháme tužší bramborovou kaši. Poklademe ji na maso, nejlépe zdobicím sáčkem a koláč dáme zapéct do trouby při 220 °C na cca 10 minut. Na závěr můžeme ozdobit nasekanými bylinkami. Podávat jej můžete teplý, ale i za studena.
Telecí s krémovou bramborovou kaší, mrkví a hráškem
Suroviny:
- Telecí medailonky (3 ks)
- 150 g másla
- 1 dcl bílého vína nebo vody
- 200 g mladé mrkve
- 100 g cukrového hrášku
- 200 g brambor
- 200 ml mléka
- Bylinky: tymián, rozmarýn
Postup přípravy:
Brambory uvaříme do měkka a spolu s máslem a vlažným mlékem vyšleháme v jemné bramborové pyré. Na másle orestujeme mrkev s hráškem, lehce zalijeme vodou nebo vínem a necháme chvilku podusit.
Následně na másle orestujeme medailonky, ideálně do růžova. Medailonky restujeme na středně rozpálené pánvi zhruba 7-8 minut z obou stran. Ke konci můžeme přelévat máslem s bylinkami a česnekem. Po vyndani z pánve nechte medailonky odpočinout cca 5-8 minut, aby se šťávy v mase rozprostřely. Okořeníme tymiánem a rozmarýnem.
Bažantí roláda se švestkovou omáčkou
Suroviny:
- 1 celý bažant
- 20 ml smetana
- 3 vejce
- 20 g brusinek
- 150 g mražených švestek
- 2 dcl červeného vína
- 100 g másla
- Bylinky: tymián, rozmarýn
Bažanta vykostíme. Prsa nařežeme a zakryjeme chybějící místa tak, aby maso tvořilo celistvou plochu. Takto připravené maso rozložíme na potravinářskou folii.
Z ořezů nameleme fáš, který smícháme s vejci, smetanou, tymiánem a brusinkami. Připravený fáš rozprostřeme na maso, zamotáme do tvaru rolády a dáme péct do trouby na cca 30-40 minut při 180-190 °C.
Mezitím na másle orestujeme švestky, které zalijeme červeným vínem. Necháme probublávat v hrnci, dokud směs nesvaříme do požadované konzistence (cca 20 minut minut). Na závěr rozmixujeme do hladka a necháme vychladnout. Roládu nakrájíme na plátky, přelijeme švestkovou omáčkou dle chuti a můžeme podávat.
Dobrou chuť přeje TV Paprika.
Jirkovy tipy na závěr:
- Maso před restováním vždy okořeňte. Nikdy ne až po opečení, protože pak ho už nedochutíte.
- Maso dávejte vždy do dostatečně rozpálené pánve!
- Maso dávejte vždy na pánev ve které je rozpáleny tuk. Tuk patří do pánve, ne na maso.
- Ideální mleté maso by mělo obsahovat alespoň 10 – 20 % tuku, a to kvůli chuti a především, aby drželo pohromadě bez dalších přísad, jako jsou vejce a strouhanka! Myslete na to při mletí a klidně do mletého přidejte trochu extra tuku.
Premiérové díly pořadu Jiří, milovník masa, můžete sledovat od pondělí 8.11. každý všední den od 17:30 na TV Paprika.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 15 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 17 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 20 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06