Holka u plotny radí: Jak co nejlépe upéct výtečné kuře à la kachna a zároveň ušetřit?
15. 11. 2021 Vaření
Minuly vás Svatomartinské hody a vy jste přitom neochutnali ani husí stehýnko? Nevadí! Dostupnější a levnější je beztak kuře. A s trochou kuchařských fíglů bude chutnat velmi podobně jako husa či kachna. Kromě peněz navíc ušetříte i kalorie!
Maso, zelí, knedlík…
…to je prostě typická česká trojkombinace, kterou milujeme. O minulém víkendu jste si v mnoha restauracích nebo na trzích určitě všimli, že se všude možně podávala husí pečínka. Klasicky se zelím a knedlíkem. Většina z nás obvykle celou husu nepeče. Buď ji neseženeme, nebo je moc drahá, nebo se nám ani nevejde do trouby. Ale užít si podobnou chuť můžeme! „Kuře a la kachna je skvělou náhražkou dražších surovin, aniž byste se přitom nějak moc ochudili na chuti. Zásadní je spojit dohromady tři suroviny: drůbeží maso, kmín a zelí,“ říká říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny a dodává, že právě chuť a vůně kmínu a zelí nám připomene kachní či husí pečínku. Je však potřeba dodržet správný postup.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
Budete potřebovat: 1 celé kuře, kmín, sůl, 100 g anglické slaniny (nemusí být), 1 větší cibuli, 2 jablka (nemusí být) a červené nebo bílé kysané zelí (3/4 kg). „Kuře nejdříve důkladně osolte zvenku i zevnitř a pořádně je pokmínujte. Kmín i sůl se snažte vetřít do kůže. Pak nadrobno nakrájejte anglickou slaninu i oloupanou cibuli. Slaninu nechte vyškvařit v pánvi a osmažte na ní i cibuli dosklovita. Pokud slaninu vynecháváte, osmažte cibuli na troše sádla,“ vysvětluje Šárka s tím, že osmažená cibule se poté i se slaninou vlije do pekáče. Na tento základ přijde zelí. „Nejdříve je ale ochutnejte, a pokud je moc kyselé, lehce je opláchněte v sítku, nechte okapat a až pak přidejte k cibuli. Na zelí položte osolené kuře a do kuřete vložte omytá jablka, pokud chcete. Jablka se hodí zejména, když použijete červené zelí, chuťově k sobě ty dvě suroviny dobře ladí,“ říká Šárka. Takto připravené kuře už jen podlijte trochou vody, přiklopte a můžete dát péct do trouby vyhřáté asi na 180-190 °C. „Během pečení kuře pustí tuk i šťávu a skvěle ochutí zelí pod ním. Je-li tam ještě cibule a slanina, všechno dohromady bude fungovat skvěle. Jakmile je kuře měkké, což bude za necelou hodinku, odklopte pekáč, zvyšte teplotu v troubě a dopečte kuřeti křupavou kůrku. Přitom se trochu i připeče zelí, ale to je žádoucí,“ radí Šárka a doplňuje, že pokud máte tu možnost, je ideální dělat kuře v pomalém hrnci. „Kuře bude šťavnatější, díky zachování vitaminů bude celé jídlo i zdravější a vyjde to levněji. Jen se musí kuře nakonec krátce zapéct v troubě.“
Lokše jako vábnička
Vhodnou přílohou ke kuřeti à la kachna je bramborový nebo houskový knedlík, ale chcete-li co nejvíce napodobit opravdu chuť husy, zvolte jako přílohu lokše. I na ty nám Šárka prozradí svůj recept. „Po mnoha pokusech jsem si oblíbila jeden recept, pouze ze dvou surovin, a jinak už lokše nedělám,“ říká Šárka a dodává, že na tyto lokše, které chutnají skutečně jako byste seděli zrovna ve Slovenském Grobu, budete potřebovat jenom 500 g ve slupce uvařených a vychladlých brambor a 100 g hladké mouky. „Brambory vařte v řádně osolené vodě a pak už nemusíte přidávat sůl do těsta. Uvařené vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte je s moukou a utvořte tvárné těsto. Z něj udělejte váleček, ten pak rozdělte na díly a ty vytvarujte do koulí. Koule rozválejte na tenké placky a pečte je z obou stran nasucho na rozehřáté pánvi,“ popisuje Šárka. „Jakmile těsto na pánvi začne dělat bubliny a vzdouvat se, je hotovo. Lokše se musejí péct nasucho, ale hned po upečení je potřete rozehřátým sádlem, ideálně husím, no a pak je servírujte ke kuřeti se zelím. Věřte, je to lahůdka,“ uzavírá Šárka a dodává, že ve všedních dnech se dá kuře takto upečené podávat i s vařenými bramborami a taky je to moc dobré.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Holka u plotny radí: Jak udělat výtečný křupavý bramborák a ještě při tom ušetřit?
Jak skladovat cibuli, koupenou i z vlastní zahrady. Podle našeho návodu vám vydrží dlouho
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 14 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 16 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06