Nedělní oběd podle italské renesance
18. 2. 2013 Vaření
Pokud hledáte nenáročné zpestření víkendových obědů nebo menu pro zvláštní příležitost, kniha Dava DeWitta s názvem Da Vinciho kuchyně je pro vás to pravé. Kromě zajímavostí z vývoje italské gastronomie zde naleznete i recepty, které sestavil sám autor Mony Lisy. Tři z těchto vybraných delikates jsem vybrala jako ochutnávku.
Pokud hledáte nenáročné zpestření víkendových obědů nebo menu pro zvláštní příležitost, kniha Dava DeWitta s názvem Da Vinciho kuchyně je pro vás to pravé. Kromě zajímavostí z vývoje italské gastronomie zde naleznete i recepty, které sestavil sám autor Mony Lisy. Tři z těchto vybraných delikates jsem vybrala jako ochutnávku.
polévka: Špenátová s lískovými ořechy
ingredience (pro 6 osob): 1¼ kilogramu čerstvého špenátu, 2 polévkové lžíce másla o pokojové teplotě, ¼ hrnku mouky, 1 hrnek na půl mléka a smetany, 4 hrnky kuřecího vývaru, 1 kávová lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, ¾ hrnku oloupaných lískových ořechů opražených v troubě a nasekaných nahrubo, voda dle potřeby
postup: Do hrnce nalijte velké množství vody, osolte a přiveďte k varu. Přidejte špenát a 3 minuty vařte. Slijte a vložte špenát do studené vody. Opět slijte a dejte to mixéru nebo kuchyňského robota a mixujte dohladka.
Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a vymíchejte hladkou jíšku. Za stálého míchání přidejte mléko a smetanu a vymíchejte dohladka. Přidejte špenátovou drť a potom ještě kuřecí vývar a muškátový oříšek. Polévku vařte mírným varem po dobu asi 5 minut a občas zamíchejte. Před podáváním posypte nasekanými lískovými ořechy.
hlavní chod: Pečeně z mladého jehněčího se šafránovou omáčkou (podávaná s rizotem)
ingredience (pro 6 – 8 osob): jedna malá jehněčí kýta (asi 1½ kilogramu), 60 g sádla z vepřového bůčku (možno nahradit špekem nebo anglickou či italskou slaninou nakrájenou na tenké plátky), 6 stroužků česneku nakrájených na plátky, 2 stroužky česneku prolisované, 1 hrnek kuřecího vývaru, šťáva z ½ citrónu, 2 žloutky, ½ kávové lžičky šafránu rozemletého na prášek (nejprve usušeného v mikrovlnné troubě, poté rozemletého), 1 polévková lžíce nakrájené zelené petrželky, sůl dle chuti
postup: Troubu předehřejte na více než 200 °C. Do masa nakrojte zářezy špičkou ostrého nože a do každého vsuňte plátek špeku spolu se stroužkem česneku. Maso ze všech stran osolte. V hlubokém rendlíku smíchejte vývar, šťávu z citrónu, žloutky, rozemletý šafrán a rozetřený česnek, důkladně zamíchejte a po dobu 5 min zvolna vařte.
Přendejte jehněčí na pekáč a zalijte omáčkou. Pečte asi 90 minut (nebo změřte vpichovacím teploměrem – teplota při středním propečení by měla být 65 °C). Podlévejte šťávou každých 15 minut během pečení. Maso nakrájejte na plátky a podávejte polité zbylou omáčkou. Můžete přidat ještě více vývaru, do něhož seškrábnete zbývající výpek ode dna pekáče.
dezert: Skořicový koláč (recept pocházející z Itálie 15. století)
ingredience (pro 6 osob): 4 žloutky, 2 hrnky mléka, ½ kávové lžičky skořice, ½ hrnku cukru, předpečený koláčový korpus o průměru 23 cm
postup: Troubu předehřejte na 190 °C. Všechny přísady dejte do mísy a metličkou dobře rozšlehejte. Rozetřete na koláčový korpus a pečte po dobu asi jedné hodiny.
Buon appetito!
Aneta Holá
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků