V Prostřeno se bude sekat šampaňské. Sabráž předvede soutěžící vinař Vít. Troufnete si na to podle našeho návodu taky?
20. 4. 2022 Historie a zajímavosti
Vinař Vít Nevěděl zvolil na středeční večer v Prostřeno netradiční zábavu. Svým hostům předvede sabráž různými předměty. S našimi tipy zvládnete tímto efektním způsobem otevřít lahev šampaňského i vy.
Sabráž zvládne každý
Sabrage či lze také počeštěně psát sabráž je technika otevírání lahve šampaňského šavlí. Působí to velmi efektně, a proto se tento způsob používá především při slavnostních příležitostech. Sabráž historicky používali francouzští důstojníci, kteří tak v době napoleonských válek oslavovali vítězné bitvy. Šavle používali především husaři (jezdci na koních) a šampaňské si otvírali uražením hrdla šavlí. Podobně vítězství slavili i ruští carští oficíři.
Mohlo by vás zajímat
Vinař Vít Nevěděl se touto zábavou rozhodl okořenit své menu, které se skládá z předkrmu v podobě rozpečeného kozího sýra na trhaném salátku s medem a mandlemi s opečeným toustem. Poté hostům naservíruje netradiční kulajdu z hlívy ústřičné, následovat bude králík špikovaný domácí slaninou na špenátu z čerstvých kopřiv s máslovými brambůrky s petrželkou. A na závěr se budou podávat lívanečky s borůvkami a zakysanou smetanou. Vít sice říká, že k vaření má kladný vztah, ale kvůli své práci v domácím vinařství na to nemá tolik času, jak by si představoval. Na pomoc si proto přizve svého tatínka.
„Pokud jsou splněny tři základní podmínky, povede se sabráž ve většině případů i naprostým amatérům,“ prozradil pro Toprecepty.cz Jaroslav Štěpán, brand manager společnosti Soare sekt. Pravá sabráž se provádí šavlí, ale lze použít i mačetu či velký nůž. Sek se provádí tupou stranou. Pokud je ideální shoda, zvládnete sabráž i botou, sklenkou na šampaňské nebo prkénkem, jak dokazují četná videa na internetu.
Pravidla sabráže
- Za prvé musí jít o šumivé víno (sekt, šampaňské nebo cremant), které kvasí v lahvích. Tlak v lahvi musí být totiž alespoň 3 atmosféry. Pokud by v lahvi nebyl dostatečný tlak, nepodařilo by se hrdlo odstřelit. Lahev musí mít šev a dostatečně velký nákružek na konci. Pro zajímavost. Vnitřní tlak v lahvi typického šampaňského dosahuje 6 atmosfér.
- Za druhé víno musí být nejlépe podchlazené. „Ideální je, pokud víno pro sabráž dáte chladit 24 hodin předem,“ radí Štěpán. Sekt by měl být vychlazený na 3 – 5 °C. Dostatečné vychlazené víno lépe drží oxid uhličitý a víno "nevystřelí" z lahve. Před vlastní sabráží nezapomeňte odstranit drátěný košíček a staniol či folii v místě švu.
- Za třetí se s lahví nesmí předem třepat či bouchnout.
Mohlo by vás zajímat
Jdeme na to
Technika sabráže je jednoduchá. Do jedné ruky vezměte vhodný velký nůž (pokud nemáte šavli) a do druhé ruky (praváci do levé) uchopte lahev (palec dejte kvůli bezpečnosti do prohlubně) a držte ji pod úhlem 40 stupňů. Odstraňte drátěný košíček (agrafu) a staniolový (foliový) kryt v místě nákružku (cca 3 cm). Najděte šev. Ruku s lahví natáhněte od sebe a druhou rukou, ve které držíte nůž, plynule ale rázně přejeďte po švu až k rozšířenému nákružku na konci hrdla.
"V místě styku švu s nákružkem je lahev křehčí, dochází tam k většímu pnutí, než na hladkých plochách a sek v tomto místě vytvoří trhlinu, která se sklem rychle šíří a urazí zbytek hrdla se špuntem," vysvětlil princip sabráže odborník. Vnitřní tlak oxidu uhličitého vypudí uražené hrdlo. „Nikdy neprovádějte sabráž směrem k lidem či zvířatům, vždy od lidí, uražené hrdlo má ostré hrany a může letět pěkně daleko,“ varoval brand manažer ze Soare sektu.
Proud šampaňského, které po sabráži vystříkne, by měl spolehlivě vyplavit všechny případné střepy. Takže se nemusíte bát víno z takto otevřené lahve nalévat. „Pokud se vám sabráž nepovede, zacházejte s touto lahví se zvýšenou opatrností, abyste se nezranili,“ doporučil Štěpán.
Čím vším se dá ještě sabráž udělat, ukáže Vít. Bude to soutěžící bavit? A jak ohodnotí pomoc jeho tatínka? Dívejte se ve středu na Prostřeno na TV Prima. Video návod, jak na sabráž, najdete tady.
Zdroje informací:
Rozhovor s panem Jaroslavem Štěpánem
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Umíte k jídlu nabídnout správné víno? Přečtěte si tipy a rady od zkušeného sommeliera!
Víno jako koření při vaření: Jak na opojně skvělé omáčky, rizota či dezerty?
Na krájení musíte jít zostra aneb Víte, jak vybrat do kuchyně dobrý nůž, který vydrží dlouho?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Paprika z horkovzdušné fritézy zapečená s uzeným, bramborovou kaší a sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 10 hodinami
Kurkumačka s kroupami
Přidáno před 16 hodinami
Salát z kuskusu a bylinek a la Taboulé
Přidáno před 16 hodinami
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 18 hodinami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 20 hodinami