Mexická kuchyně dala světu perfektní plněné placky quesadillas. Takhle jednoduše se dělají
16. 5. 2022 Vaření
Mexická kuchyně, to jsou především tortilly v různé podobě. Připravte si je v podobě výborných placek quesadillas. Není na tom nic složitého a naplnit je můžete dle své fantazie.
Tajemství mexické kuchyně
Když budete u nás hledat typické mexické jídlo, bude vám nabíhat nejspíš mexické tapas. Ale zdá se, že je v tom trochu zádrhel. Tapas je totiž synonymem pro malé občerstvení a označení pochází ze Španělska, kde je velmi oblíbené. Ve skutečnosti to ale vypadá, že v zemích Střední Ameriky se takováto jídla označují jako bocas a v některých částech Mexika se obdobným jídlům říká botanas.
Každopádně Mexičané jsou gurmáni a jídlo pro ně má obrovský význam a představuje společenskou událost. Mezi hlavní suroviny patří především kukuřice (ve všech možných podobách), fazole a chilli papričky. Jako dochucovací ingredience lze určitě zmínit i koriandr, citronovou šťávu a česnek.
Za nejvýznamější pokrm v Mexiku nejspíš považují tortilly. Mohou být kukuřičné nebo pšeničné. Nechybí ani známé omáčky, kterým vévodí i u nás velmi oblíbená guacamole. Vybrat si můžete malou formu tortill s různými náplněmi, které se říká tacos. Pokud jsou tortilly srolované do rolky, říká se jim fajitas. I ty jsou samozřejmě plněné. No a pak tu máte quesadillas. Pod tím si představte dvě tortily, které mají mezi sebou náplň a sýr.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete vědět o quesadillas
Jedná se o opečené nebo grilované tortilly plněné sýrem se zeleninou, ale třeba i s masem. Mohou být ještě přelité roztaveným sýrem, nebo podávány s osmaženými fazolemi. Na quesadillas se hodí hlavně moučné tortilly. Pokud chcete, aby quesadillas byly skutečně skvělé, nikdy je neohřívejte. Každému dejte díl čerstvě upečené horké quesadilly.
Jestliže toužíte po získání dalšího bodu, přidejte k tomuto pokrmu ještě nějakou omáčku. Může se jednat o guacamole, nebo třeba rajčatovou omáčku. Quesadillas jsou praktické, protože na ně můžete využít různé zbytky z lednice. Pokud tam máte zbytek upečeného masa, teď právě ho využijete. Hodí se kuřecí, kachní, vepřové a hovězí maso. Jemné ryby s výrazným sýrem se příliš v lásce nemají. Aby vznikla křupavounká tortilla, je dobré dát na teplou pánvičku půl lžičky oleje nebo másla. Placka ale nesmí ztvrdnout.
Jak připravit quesadillas
Nejprve si připravte tortillu. Tenounkou placku si vyrobte z mouky, tuku a soli, ke kterému přidáte teplou vodu. Vypracujte hebké nelepivé těsto. Rozdělte ho na rovnoměrné díly, ze kterých vytvoříte kuličky. Jednu po druhé tence rozválejte na papíru na pečení. Placky budou velké jako pánev, na které se budou připravovat. Tortilly se pečou prudce, nasucho a hlavně rychle, aby se nespálily. Každá strana trvá asi půl minuty, dokud se nezačnou tvořit puchýřky. V tu dobu otočte a dopečte druhou stranu. Aby tortilly neztvrdly, dejte je mezi dvě utěrky.
Pak vemte hotovou tortillu, ohřejete ji na pánvi a poklaďte na ni sýr a náplň třeba s kousky kuřecího masa, rajčaty, sterilovanou kukuřicí, a znova zasypte sýrem. Počkejte, až bude vše teplé a začne se roztékat. Na jednu quesadillu přijde zhruba 1/2 hrnku náplně, tu rozteklý sýr udrží na místě. Díky tomu nevyteče. Nakonec naplněnou trotillu přehněte napůl a rozřízněte na díly podle počtu strávníků. Připravte si třeba tuto sýrovou quesadillu. Výborná je také tato varianta s kuřecím masem a čedarem.
Náš tip: Tortilly samozřejmě nemusíte vyrábět, můžete je i koupit. Pak budete mít práci usnaděnou.
Zdroje informací:
mexicoinmykitchen.com/
thekitchn.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Rychlé tvarohové knedlíky: Na jemné lehoučké těsto stačí jen tři ingredience a ovoce, knedlíky jsou hotové za pár minut
Retro okénko: Jak se pila káva za socialismu? Českého „turka“ z kávové směsi Standard za 8 Kčs měli rádi skoro všichni
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kurkumačka s kroupama
Přidáno před 4 hodinami
Salát z kuskusu a bylinek a la Taboulé
Přidáno před 5 hodinami
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 7 hodinami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka z tresčích jater se smetanovým sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Avokádový dip ze zakysané smetany
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalou jahodovou bublaninu? Díky šlehačce bude úžasně vláčná a jemná, s jahodami rozhodně nešetřete
Blesková tortilla s kuřecím masem: Vyzkoušejte tento skvělý recept podle videa
Farmářská krkovička v cibuli a pivu: Masíčko je šťavnaté a úplně se rozpadá díky marinování, chuť dodá směs koření