Užijte si Šťavnaté léto a ochutnejte speciality špičkových šéfkuchařů!
21. 6. 2013 Historie a zajímavosti
Léto – doba jako stvořená pro cestování, poznávání, dobrodružství a zábavu. Nezapomenutelné zážitky přichystejte i svých chuťovým buňkám, a to nejen v podobě osvěžujícího koktejlu, jahod ze zahrádky nebo tradičního letního grilování. Letos si totiž můžete vychutnat léto ve velkém stylu: od 10. do 30. června 2013 na vás v 25ti vybraných restauracích v rámci festivalu Šťavnaté léto, dalšího dílu seriálu Festival chutí, čekají osvěžující letní menu za výhodné ceny. Jak říká Pavel Suchánek, ředitel Alakarte.cz: „Chtěli jsme, aby lidé mohli ochutnat ještě zajímavější a kvalitnější pokrmy, proto jsme dali restauracím možnost vytvořit festivalová menu ve třech různých cenových hladinách, a to za klasických 290 Kč, dále ale i 390 Kč a 490 Kč.“
Léto – doba jako stvořená pro cestování, poznávání, dobrodružství a zábavu. Nezapomenutelné zážitky přichystejte i svých chuťovým buňkám, a to nejen v podobě osvěžujícího koktejlu, jahod ze zahrádky nebo tradičního letního grilování. Letos si totiž můžete vychutnat léto ve velkém stylu: od 10. do 30. června 2013 na vás v 25ti vybraných restauracích v rámci festivalu Šťavnaté léto, dalšího dílu seriálu Festival chutí, čekají osvěžující letní menu za výhodné ceny. Jak říká Pavel Suchánek, ředitel Alakarte.cz: „Chtěli jsme, aby lidé mohli ochutnat ještě zajímavější a kvalitnější pokrmy, proto jsme dali restauracím možnost vytvořit festivalová menu ve třech různých cenových hladinách, a to za klasických 290 Kč, dále ale i 390 Kč a 490 Kč.“
A co si pro vás kuchaři zvučných jmen a vyhlášené české restaurace připravili? Těšit se můžete na pravou letní atmosféru a chuť, a to především na pokrmy z čerstvých a kvalitních sezónních surovin, pochoutky z grilu nebo pravé barbecue. Například v proslulé restauraci MOOD si pod taktovkou šéfkuchaře Jaroslava Zahálky vychutnáte toto osvěžující menu: „Jako předkrm jsem zvolil plátky zprudka opečené argentinské svíčkové se salátem z hrášku, rajčátek a rukoly s rozmarýnovým olejem a hoblinkami parmazánu. Hovězí svíčková u předkrmu je připravena metodou Sous Vide (vaření ve vakuu) a posléze grilovaná. Doplněná čerstvým hráškem, hráškovým pyré, Deterino rajčátky, vyzrálým parmazánem a rozmarýnovým olejem. Jako hlavní chod nabízíme Quesadillas, což je pšeničná tortilla s grilovaným kuřecím stehnem, guacamole, jalapenos, slaninou a uzeným čedarem, celé podáváme se zakysanou smetanou. Naše šťavnaté menu pak zakončí Pana cotta s teplými jahodami s bazalkou a kurkumou“.
Své kulinářské umění na otevřeném ohni předvede šéfkuchař Martin Weiss z restaurace Koliba U Pastýřky: „Grilování na otevřeném ohni je naší specialitou, já sám se jím zabývám už více než dvacet let. V podniku máme gril přímo uvnitř, takže hosté mohou sledovat, jak se jejich jídlo připravuje. Grilujeme na dřevěném uhlí, zajímavé to je hlavně pro svou specifickou vůni a samozřejmě i chuť“.
Lákavý domácí hovězí cheeseburger z bio hovězího hanger steaku pro vás připravil Jiří Roith z Restaurace Nad Jezerem, podle něhož spočívá tajemství dobrého burgeru v kvalitním steakovém mase a správném poměru libového masa a kvalitního tuku (80%/20%). Důležité je dále pozvolné grilování: „Dobré je pak burger dokončit na studenější části grilu pod pokličkou, aby si zachoval svoji šťavnatost“, dodává Roith.
Svoje eso z rukávu vytáhne i restaurace U Modré kachničky I, a tím je grilované kachní prsíčko se salátem s jahodovým balsamikem. Vaše chuťové buňky budou rozmazlovány i v Mon Rouge Pif, a to grilovaným hovězím steakem na zeleném pepři s jahodami.
Všechna festivalová menu naleznete na festivalových stránkách www.stavnateleto.cz, kde se jimi můžete nejen pokochat, ale přímo si je i zarezervovat.
Léto plné chuti si s festivalem Šťavnaté léto užijete v těchto vybraných restauracích:
U Modré kachničky I (Praha)
U Modré kachničky II (Praha)
Restaurant MOOD (Praha)
U Bílé krávy (Praha)
Restaurant Galerie (Praha)
Koliba U Pastýřky (Praha)
GreenYacht Hotel & Restaurant (Praha)
Bibita Nuova (Praha)
Restaurant Černý jelen (Praha)
Ristorante Piazza (Brno)
Restaurant Čertův mlýn (Praha)
Costa Praga Restaurant (Praha)
Le Papillon - Hotel Le Palais (Praha)
Chateau St. Havel (Praha)
Ambroisie Caffé Restaurant (Praha)
Mon Rouge Pif (Praha)
Zlatý had (Praha)
Restaurace Nad Jezerem (Staré Splavy)
U Emy Destinnové (Praha)
Aloha Restaurant & Cocktail Bar Praha (Praha)
Jewel Café Bar (Praha)
Ristorante Pizzeria Giovanni (Praha)
Jáma Steakhouse (Praha)
Café Buddha (Praha)
Bangkok Restaurant (Praha)
Důležité informace:
Datum: 10. června – 30. června 2013
Cena tříchodových menu: 290Kč/ 390Kč/ 490Kč
25 zúčastněných restaurací
Rezervujte na www.stavnateleto.cz
A nakonec pár rad profesionálních kuchařů pro nadcházející grilovací sezónu. Jaroslav Zahálka z vyhlášené restaurace MOOD radí: „Pokud používáme kvalitní maso, tak bychom si ho neměli kazit žádnými marinádami. Další důvod je ryze praktický, při grilování z olejových marinád odkapává příliš mnoho tuku a dojde-li pak k tomu, že uhlí začne hořet, může se vám stát, že maso znehodnotíte. Pokud nakládáme, tak do marinád z vody a bylinek, nebo alkoholu…“ Obdobný názor má i šéfkuchař restaurace Mon Rouge Pif Michal Tanko: „Při otevřeném grilování vždy nerad vidím suroviny naložené, ba až zalité v oleji, či špízy napíchané na špejlích. Tohle by se dnes už dít nemělo. Pokud už nakládat chcete, pak nesolit, jen zlehka potírat olejem a nebát se používat bylinky. U steaku se musí hlídat teplota a výška masa, nakládat jen do kvalitního oleje, bez soli a například tedy s bylinkami. Solíme až na konec, jinak by nám sůl z masa vytáhla vodu a celkově se pak i nabourává celá struktura masa a na grilu by nám to pak pustilo spolu s vodou i chuť“. Podobně šéfkuchař restaurace Černý jelen Vlastimil Mihálik radí, že bychom se rozhodně měli vyhýbat takzvaným grilovacím kořením. Ta totiž obsahují z 60% sůl, která z masa vytáhne veškerou vláčnost a vlhkost. Nejlepší je tak používat bylinky a třeba trochu česneku.
Proto neváhejte a na www.stavnateleto.cz si zarezervujte festivalové tříchodové menu a těšte se na jedinečný chuťový zážitek. Platit budete až na místě a vybranou restauraci nezapomeňte následně ohodnotit na www.alakarte.cz.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
V čem obalit vanilkové rohlíčky? Úžasné voňavé cukroví dotvoříme nejlépe domácím vanilkovým cukrem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 15 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 17 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 20 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Václavky jsou houby podzimu. Potřebují důkladně povařit a jsou skvělé do gulášů i k zavařování
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Komentáře